Вкусът на музиката – кулинарно-музикално шоу с Йоли на новат
На 28 септември от 20.00 часа предстои впечатляваща сценична атракция на новата сцена „Орфеида“ на Старозагорската опера на брега на езерото „Загорка“: кулинарното шоу за готвач и оркестър „Вкусът на музиката“. Най-известният кулинар сред виолончелистите и най-известният виолончелист сред кулинарите – самата Йоланта Делибозова – Йоли, ще готви и свири за своята публика, заедно със своите колеги от камерен ансамбъл „Колегиум музикум SZ“ на Държавна опера – Стара Загора със специалното участие на сопраното Линка Стоянова. Тя ще приготви пред очите на зрителите на откритата сцена в лятната градина на Парк-хотел „Стара Загора“ избрани ястия по рецепти на великите композитори-кулинари – Росини, Шуман и Бизе, а публиката ще има възможността да дегустира ястията с препоръчани вина и напитки.
На 37 години Росини вече се къпе в славата си на блестящ композитор, но никога не изоставя другата си любов – кулинарията. В дома си в Париж дава бляскави „музикални“ обеди, а в съботите 30 избрани гости се наслаждават на изисканите му блюда. На прочутия композитор се приписват около 50 рецепти, сред които салатата „Фигаро“ от варен телешки език, канелоните ала Росини и разбира се легендарното „Турнедо Росини“. Впрочем съществува легенда как това изумително ястие е получило името си. Росини настоявал да му се приготви поръчаното блюдо под негов личен контрол и принудил прочутия готвач Огюст Ескофер да готви в едно помещение заедно с композитора. Когато готвачът се възмутил от наложения контрол, възкликнал: "Щом е така, обръщай гръб!" И така станало "Турнедо".
Още много подобни на тази любопитни истории, с които идва вдъхновението за уникални ястия и десерти, ще бъдат споделени и поднесени в Кулинарното музикално шоу с любими ястия на световни композитори.
Йоланта Делибозова – Йоли:
„Гостите на събитието могат да очакват една симбиоза между вкус и музика. Две изкуства, които се допълват едно друго. Музиката винаги предразполага за едно добро прекарване и още повече изостря сетивността. Всеки човек може да готви. Не е нужно да си професионалист, за да приготвиш хубава храна. Нужно е само въображение, желание и любов. Храната е любов. Тя се превръща в нещо специално и излиза извън рамките на "средство за оцеляване" само когато е споделена. Дълбоко вярвам в това и не пропускам да го кажа на феновете си. Самата аз съм доказателството, че не е нужно да си посещавал курсове, да си учил готварство и т.н. за да твориш в кухнята.“