Яница Нешева

janica nesheva

Сопран
Държавна Опера
гр. Стара Загора

ЯНИЦА НЕШЕВА е родена в Стара Загора. Завършва ДМА „Панчо Владигеров“ София със специалност оперно пеене в класа на професор Мила Дюлгерова. Носител е на специалната награда на професор Чавдар Хаджиев от конкурса „Г.Златев-Черкин“ и е лауреат на Националния конкурс за инструменталисти и певци „Светослав Обретенов“ Провадия – оперно пеене.
През 2000 дебютира с ролята на Джилда от операта „Риголето“ от Джузепе Верди на сцената на Държавна опера-Стара Загора, чийто солист е до днес. Следват ролите на Розина от „Севилският бръснар“ (Дж. Росини), Адина от „Любовен еликсир“, Джулия от „Копринената стълба“ на (Г. Доницети), Жрица от „Аида“ на (Дж. Верди), Тебалдо и Ангелски глас от „Дон Карлос“ (Дж. Верди), Фраскита от „Кармен“ (Ж. Бизе), Щаси от оперетата „Царицата на чардаша“ (Калман), сопрановата партия от „Реквием“ (В.А. Моцарт) и „Месия“ от Хендел, Белинда от „Дидона и Еней“ на Х.Пърсел и др.
През 2004 и 2005 г. участва в майсторските класове по оперно пеене на Райна Кабаиванска към „Нов Български Университет“. През 2006 участва в майсторски клас по оперно пеене и интерпретация на Анна Томова-Синтова, същата година участва и в майсторския клас на проф. Мати Пинкас и майсторски клас по оперно пеене и интерпретация на Моцарт при Елизабет Линхарт.
Гастролира в спектакли на много други оперни театри у нас и в чужбина /Германия, Испания, Португалия, Турция и в САЩ.
В репертоара на певицата влизат още ролите на Мюзета от „Бохеми“ на Пучини, Микаела от „Кармен“ на. Бизе, Оскар от „Бал с Маски“ на.Верди, Сузана от „Сватбата на Фигаро“ на В.А.Моцарт и много други.