Петър Кунев

SONY DSC

Бас
Държавна Опера
гр. Стара Загора

Петър Кунев е от Стара Загора, но от 3-годишна възраст живее в Германия. На 6 години започва първите си уроци по цигулка и пиано. На 11-годишна възраст е приет като младши студент в специализирано музикално училище„ Белведере“ към Музикалната Академия „Франц Лист“, Ваймар, специалност цигулка. Вече като студент в Музикалната академия „Франц Лист“ започва и обучението си по пеене, което по-късно продължава в Музикалната Академия в Детмолд.
Финалист е на Международния конкурс за оперни певци, Тортона, Италия. Участва в майсторски класове на Ханс Хотер, Павел Лисициан, Ромоло Гадзани.
В Музикалната Академия в Детмолд учи и оперна режисура при Роланд Фелте. По-късно работи като асистент-режисьор на Петер Щайн, “Фауст“, Берлин (2002) и Кристоф Шлингензиф, „Парсифал“ на Вагнерския Оперен Фестивал “Bayreuther Festspiele”, Байройт (2004).

Прави своя оперен дебют в ролята на Антонио в операта „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт в постановката на Операта в Дортмунд, Германия. Малко по-късно дебютира в ролята на Доктор Бартоло, „Сватбата на Фигаро“ с Хамбургската Щатсопера. През 2010 Петър Кунев е гост-изпълнител в ролята на Цунига в постановката „Кармен“ от Бизе на Държавна Опера Стара Загора по случай откриването на новата сцена на операта.

Репертоарът му включва: Дон Базилио („Севилският бръснар“, Росини), Родолфо („Сомнамбула“, Белини), Зарастро/ Щпрехер („Вълшебна Флейта“, Моцарт), Лепорелло/Мазетто („Дон Жуан“, Моцарт), Гулиелмо („Така правят всички“, Моцарт), Фигаро/Доктор Бартоло („Сватбата на Фигаро“), Лорд Сюндхем („Цар и дърводелец“, Лортцинг), Канчиан („ Четиримата грубияни“, Волф­-Ферари) „Dettinger Tedeum”, Хендел (Konzerthaus, Berlin), Liverpool Oratorium (Konzerthaus, Berlin)