Милко Михайлов

милко михайлов

Тенор
Държавна Опера
гр. Стара Загора

Тенорът Милко Михайлов е роден в България през 1956. Висшето си образование получава в Музикалната академия в София. Учи в класа по класическо пеене на доцент Констанца Величкова, който завършва с отличие.Предложена му е специализация, но той се явява на конкурс и е приет на работа в един от най-представителните оперни театри в България – Русенската опера. Дебютира с една от най-трудните тенорови партии, тази на Фауст от едноименната опера на Шарл Гуно. Следват ролите на Неморино от Любовен еликсир на Доницети и Алфред от Травиата на Верди.

През 1986 година гастролира в Полша и Чехословакия.
От 1987 година започва работа като солист в Държавна опера Стара Загора. Първата му изява на тази сцена е в ролята на Рудолф от операта Бохеми на Пучини. Успешното му представяне в тази партия го прави един от най-търсените тенори в България. Следват ролите на Ернесто от Дон Паскуале на Доницети, Граф Алмавива от Севилският бръснар на Росини, княз Шуиский от Борис Годунов на Мусоргски и др.

През 1988-1989 Михайлов гастролира в Гърция, бившия Съветски съюз, Германия, Швейцария.
От 1990 е нает от френския импресарио Лионел Патрик за спектакли на операта Набуко с участието на именитата ни оперна прима Гена Димитрова.
През 1991 участва в спектакли на Турандот в Япония.

През 1992 специализира в Париж при професор Хамилтон, а по-късно през същата година и следващата гастролира във Франция и Италия с оперите Травиата и Мадам Бътерфлай. В годините до 2003 следват множество гастроли в оперни театри в цяла Европа, а в последните години и в САЩ.

Освен оперни спектакли Милко Михайлов изнася камерни концерти, рецитали, участва като солист и мениджър на известните камерни състави Ортодокс и Бревис
Репертоар: Фауст – Гуно, Травиата – Верди, Бохеми – Пучини, Дон Паскуале – Доницети, Севилският бръснар – Росини, Борис Годунов – Мусоргски, Набуко – Верди, Любовен еликсир – Доницети, Мадам Бътерфлай – Пучини, Риголето – Верди, Лучия ди Ламермур – Доницети.