Иван Кабамитов

_DSC8612k

Баритон
Държавна Опера
гр. Стара Загора

Иван Кабамитов e роден 1973 г. в Асеновград. През 1997 г. завършва ДМА „Панчо Владигеров“ , специалност класичесо пеене. Специализира в Академията за изкуство и култура „Борис Христов“ в Рим, а през 2005 е стипендиант в Академия „Киджана“, където завършва с Диплом ди Мерито при Ренато Брузон. През 2013 завършва и майсторски клас по френска камерна музика с преподаватели Еманюел Кордолиани и Никола Шено (Френски куртурен институт в България).

През 1996 г. дебютира във Варненска опера в ролята на Гулиелмо от „Така правят всички жени“ , Моцарт. Следват ролите на Марсел в „ Бохеми“ – Театър Вигано в Рим, Жермон в „Травиата“ – Софийска опера и балет. Участва в турнета в Германия, Англия, Австрия, Швейцария, Норвегия, САЩ и др. в спектакли на „Трубадур“, „Бал с маски“, „Кармен“, „Макбет“, „Севилският бръснар“, „Аида“, „Дон Карлос“, „Лучия ди Ламермур“, „Мадам Бътерфлай“ и др. В периода 2002-2005г. участва във фестивалите „Софийско лято“, Софийски музикални седмици, „Аполония“ и „Опероса“. Записва оперен и камерен репетоар за БНР. През 2008г. участва в постановките „Дон Кихот“ и „Mомичето от Златния запад“ в Софийската национална опера.
От 2011 е солист в Държавна опера Стара Загора.

Носител е на награди от международния конкурс за млади оперни певци „Борис Христов“ (2000), международен конкурс за оперни певци „Пълдин“ (2002), Сребърна купа от 25-я Международен фестивал на изкуството в Пхенян (2007)
Основател и председател на фондация за изкуство и култура „ Огънят на Орфей“ (2007-2010), член на УС на сдружение „ Борис Христов“ в Пловдив. Като преподавател води и организира майсторски класове по оперно пеене към Лятна академия за изкуство „Огънят на Орфей“ в Широка лъка и „Пролет в Стария град“, Пловдив. Висока оценка получава и като камерен изпълнител.