Елена Баръмова

br

Сопран
Държавна Опера
гр. Стара Загора

Елена Баръмова завършва оперно пеене в Музикалната академия „Панчо Владигеров“ в София, в класа на Констанца Вачкова.
2001/2002 специализира в майсторски клас на Гена Димитрова.
2003 Курс Белканто с Гена Димитрова. Продължава обучението си в академия за млади оперни певци „Борис Христов“ в Рим, при Мирела Паруто.

Носителка е на редица престижни отличия от конкурси, сред които международния конкурс „Julian Gaiare“ – Памплона, Испания с продуцент Хосе Карерас, лауреат на конкурса „Христо Бръмбаров“, първа награда за най- добро изпълнение на унгарска и българска песен в Унгарския Културен Институт, София. През ноември 2006 г. Елена Баръмова печели втора награда и специалната награда на оркестъра на Международния оперен конкурс „Rijeka Belcanto“, Хърватска. Критиката пише за българската певица: „Сопраното Елена Баръмова се представи с Ария на Абигайле от „Набуко“ на Верди, като предложи една интензивна и изразителна интерпретация. Надарена с великолепен и мощен глас с драматичен тембър, Баръмова демонстрира голям гласов потенциал и голяма концентрация.“

Елена Баръмова e гастролирала в Италия, Франция, Испания, Португалия, Холандия, Белгия, Швейцария, Австрия, Чехия, Германия, Полша, Естония, Япония, Тайван, Корея, Египет. Репертоарът на певицата включва главните сопранови партии в оперите: „Турандот“, „Момичето от Златния Запад“, „Мадам Бътерфлай“, „Тоска“, „Селска чест“, „Аида“, „Дон Карлос“, „Бал с маски“, „Трубадур“, „Макбет“, „Ернани“, „Набуко“, „Норма“, „Дон Жуан“ и „Така правят всички“.

Елена Баръмова е гост солист във Варшавската опера с „Аида“ и „Набуко“, Операта в Лодз, Полша с „Макбет“ и „Тоска“, Операта в Прага с „Набуко“ и „Турандот“, Националната опера на Естония с „Набуко“, Опера Маси, Париж с „Турандот“, Кайро Опера, Египет с „Бал с маски“ и „Аида“, Оперен фестивал „Classic Open Air“ в Солотурн, Швейцария с „Аида“ и „Дон Жуан“. Гастролира с голям успех като Аида на Оперният Фестивал в Аванш, Швейцария. Дебютира в Италия с Турандот на фестивала „Lirica in Piazza“ – Маса Маритима. В Софийска национална опера Елена Баръмова се представя с Турандот, Лейди Макбет и Норма. Заедно с трупата гастролира с Турандот в Тайван и Япония.

elenabaramova.blogspot.com