Баритон

Валери Турманов

Баритон

ВАЛЕРИ ТУРМАНОВ е специализирал класическо пеене и актьорско майсторство в Академията за усъвършенстване на млади оперни певци на Миланската  Скала. Завършил е Националната Музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, специалност Класическо пеене, а преди това и Национално училище за музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас. Участвал е в майсторските класове на Анна Томова-Синтова в България и на Луиджи Алва, Ренато Брузон, Лучана Сера и Мирела Френи в Италия. През 2008 г. печели стипендия на „Галерия на младите български таланти“, през 2006 - Втора награда на 20-ти национален конкурс за певци и инструменталисти в гр.Провадия, през 2005 - Първа награда на Международния конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика „MAGIC”.
През 2010 г. прави своя дебют в Миланската Скала  - в ролята на Мартино в “L'occasione fa il ladro” /Случаят прави страха/ от Джоакино Росини. През 2011, отново в Ла Скала, Италия изпълнява ролята на Али в „Италианката в Алжир“ на Джоакино Росини. През 2013 участва в турнето на Ла Скала в Токио с „Риголето“ на Джузепе  Верди с участието на легендарния Лео Нучи. 
Изпълнявал е главни роли в различни постановки във фестивалите в Комо и Мартина Франка, Италия. През 2013 е ангажиран от Римската опера за ролята на Ковальов от операта „Нос“ на Шостакович. В края на 2015 година дебютира в ролята на Роберт от операта „Йоланта” от Чайковски на сцената на оперния театър в Ерфурт, Германия. На същата сцена се представя и в ролята на Ескамилио от операта „Кармен” на Бизе. В Старозагорската опера прави своя впечатляващ дебют в ролята на Енрико Аштън в премиерния спектакъл на операта „Лучия ди Ламермур” от Доницети /5 декември 2015/.
В репертоара на талантливия певец влизат още ролите на Граф Алмавива от операта „Сватбата на Фигаро”, Дон Жуан от едноименната опера, Гулиелмо от „Така правят всички” на Моцарт, Белкоре от „Любовен еликсир” на Доницети, Орозман и Меледор от операта „Заира” на Белини, Шарплес от „Мадам Бътерфлай” и Марсел от „Бохеми” на Пучини, Жорж Жермон от „Травиата” на Верди, Алфио от „Селска чест” на Маскани, Силвио от „Палячи” на Леонкавало и други.