Тенор

Георги Динев

Тенор

Георги Динев

Роден е в гр. Ямбол на 20 октомври 1972 година. През 1997 завършва НАТФИЗ ”Кр. Сарафов”, специалност Актьорско майсторство за куклен театър в класа на проф. Боньо Лунгов.

Изучава пеене от 1998, като частен ученик на доц. Констанца Вачкова. През 1998 е приет в НМА ”П. Владигеров” специалност – Музикално-сценична режисура, която завършва през 2003 година.

Лауреат е на Първия конкурс за млади оперетни и мюзикълни артисти ”Мими Балканска”. Започва изявите си на професионална сцена още като студент в НАТФИЗ - неговият дебют е на сцената на ДМТ ”Ст. Македонски” през 1995 в ролята на Ян Бибиян от едноименния мюзикъл на Димитър Вълчев. Приет е за солист на театъра, на сцената на който се изявява до месец юли 2000 година. През 2001,2002 и 2003 участва в над 80 концерта и спектакли в Италия, Франция, Германия, Австрия, САЩ, Дания.

От 2003 досега е солист на Държавна опера Стара Загора.

В репертоара му са ролите: Макдъф - „Макбет”, Алфред - „Травиата” от Верди; Горо и Пинкертон - „Мадам Бътерфлай”, Родолфо - ”Бохеми”, Панг и Понг - ”Турандот” от Пучини; Неморино - „Любовен еликсир”, Артуро - ”Лучия ди Ламермур” от Доницети; Дон Отавио - „Дон Жуан”, Дон Базилио и Дон Курцио - ”Сватбата на Фигаро”, Моностатос - ”Вълшебната флейта” от Моцарт; Бони - „Царицата на чардаша”, Тони - ”Принцесата на цирка” от Калман; Отокар - „Цигански барон”, Алфред - „Прилепът” от Щраус - син; Калхас и Менелай - „Хубавата Елена” от Офенбах; Бебс - „Лелята на Чарли” от Фелцман” и др.

Режисьор е на концертния спектакъл „Фантомите на мюзикъла“, поставен на 5 октомври 2013 в Държавна опера - Стара Загора.

Георги Динев се изявява на сцените на всички оперни и оперетни театри в България, както и на концертните подиуми

В момента се дипломира в специалността Арт-мениджмънт в АМТИИ - Пловдив.