постоянен гост Диригент

Chris McCracken

постоянен гост Диригент

Chris McCracken - Conductor 


    37 Ursula St St. 
    London SW11 3DW
    07739 807659
    crimac01@gmail.com

 

Британският диригент Крис МакКракън е постоянен гост-диригент на Старозагорската опера от 2015 година. В Държавна опера-Стара Загора участва активно в подготовката и осъществяването на премиерния спектакъл на операта „Лучия ди Ламермур” от Доницети /декември 2015/ като асистент диригент, дирижира втория спектакъл. В Стара Загора е дирижирал още операта „Севилският бръснар” на Росини, предстои му да дирижира операта на Моцарт „Така правят всички” през пролетта на 2016.

Крис МакКракън е учил пиано и цигулка в музикалното училище „Чедъм” в  Манчестър, Великобритания. Завършва с магистърска степен по музика в „Тринити Колидж” в Кеймбридж.
Продължава да учи пиано в Кралския северен музикален колеж, натрупва богат оперен репертоар като корепетитор в Националната студия за опера и дирижиране под ръководството на  Емануел Сифърт -  самият той ученик на Хорст Щайн и Карло Мария Джулини.
Първите му ангажименти са като корепетитор и диригент в Хаген, Германия, където дирижира спектаклите на оперетата „Граф Люксембург” от Лехар, операта за деца „Хензел и Гретел” от Хумпердинк, оперетата  „Една нощ във Венеция” от Щраус и операта „Севилският бръснар” от Росини.
Ангажиран е за подготовката на певците в Кралската опера, Ковънт Гардън. Дирижира оперите „Сватбата на Фигаро” от Моцарт в Шотландската Опера, „Продадена невеста” на Сметана в Държавната опера Котбъс, „Идоменео” на Моцарт в Лайпцигската опера, „Кармен” на Бизе и „Риголето” на Верди в Държавна опера-Русе и „Норма” на Белини, „Тоска” и „Бохеми” на Пучини в Държавна опера-Бургас.
Крис МакКракън дирижира и симфонични концерти със Симфоничния оркестър на Ермитажа-Санкт Петербург (Пета симфония на Шуберт), Русенска филхармония (Четвърта симфония на Брамс) и Пазарджишка филхармония (Втора симфония на Брамс и Симфония №36 на Моцарт "Линцска").