Сопран

Елена Баръмова

Сопран

Елена Баръмова завършва оперно пеене в Музикалната академия "Панчо Владигеров" в София, в класа на Констанца Вачкова.

2001/2002 специализира в майсторски клас на Гена Димитрова.

2003 Курс Белканто с Гена Димитрова. Продължава обучението си в академия за млади оперни певци "Борис Христов" в Рим, при Мирела Паруто.

 

Носителка е на редица престижни отличия от конкурси, сред които международния конкурс "Julian Gaiare" - Памплона, Испания с продуцент Хосе Карерас, лауреат на конкурса "Христо Бръмбаров", първа награда за най- добро изпълнение на унгарска и българска песен в Унгарския Културен Институт, София. През ноември 2006 г. Елена Баръмова печели втора награда и специалната награда на оркестъра на Международния оперен конкурс "Rijeka Belcanto", Хърватска. Критиката пише за българската певица: "Сопраното Елена Баръмова се представи с Ария на Абигайле от "Набуко" на Верди, като предложи една интензивна и изразителна интерпретация. Надарена с великолепен и мощен глас с драматичен тембър, Баръмова демонстрира голям гласов потенциал и голяма концентрация."

 

Елена Баръмова e гастролирала в Италия, Франция, Испания, Португалия, Холандия, Белгия, Швейцария, Австрия, Чехия, Германия, Полша, Естония, Япония, Тайван, Корея, Египет. Репертоарът на певицата включва главните сопранови партии в оперите: "Турандот", "Момичето от Златния Запад", "Мадам Бътерфлай", "Тоска", "Селска чест", "Аида", "Дон Карлос", "Бал с маски", "Трубадур", "Макбет", "Ернани", "Набуко", "Норма", "Дон Жуан" и "Така правят всички".

 

Елена Баръмова е гост солист във Варшавската опера с "Аида" и "Набуко", Операта в Лодз, Полша с "Макбет" и "Тоска", Операта в Прага с "Набуко" и "Турандот", Националната опера на Естония с "Набуко", Опера Маси, Париж с "Турандот", Кайро Опера, Египет с "Бал с маски" и "Аида", Оперен фестивал "Classic Open Air" в Солотурн, Швейцария с "Аида" и "Дон Жуан". Гастролира с голям успех като Аида на Оперният Фестивал в Аванш, Швейцария. Дебютира в Италия с Турандот на фестивала "Lirica in Piazza" - Маса Маритима. В Софийска национална опера Елена Баръмова се представя с Турандот, Лейди Макбет и Норма. Заедно с трупата гастролира с Турандот в Тайван и Япония.

 

elenabaramova.blogspot.com