Аида

АИДА на Стадион „Берое“ - за първи път в България Опера на стадион

Суперпродукция на операта АИДА отбелязва 100 години „Светът е „Берое”

Един от най-ярките акценти в богатата програма на юбилейното честване на футболния клуб „Берое” бе зрелищният спектакъл на операта „Аида” на Джузепе Верди на 6 юни от 21.00 часа на стадион „Берое”. За първи път в България оперен спектакъл бе представен на стадиона с участието на два оперни театъра - Държавна опера-Стара Загора и Държавна опера-Русе. Режисьор на спектакъла е Огнян Драганов, който през 2013 година постави „Аида” в Русе със съдействието на ММФ „Моцартови празници” в Правец заедно с художника Салваторе Русо - автор на впечатляващите костюми.

В новата сценична версия участват над 300 души: оркестрите, хоровете и балетните трупи на двата театъра, децата от балетна школа „Па де Кре” и от Младежкия футболен клуб  „Берое”, както и футболни фенове. Звезден солистичен състав бе в главните роли - в ролята на Радамес ще се представи световно известният български тенор Камен Чанев, в ролята на Аида – Таня Иванова, Амнерис – Офелия Христова, Рамфис – Ивайло Джуров, Амонасро – Александър Крунев, Царят на Египет – Александър Марулев, Жрица – Деси Стефанова, Пратеник – Ивайло Йовчев и др. Спектакълът дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. Диригенти на хора са Младен Станев и Стелияна Димитрова.
Специално за представлението на операта „Аида” на стадион „Берое” бе изградена огромна сцена с дължина 32 метра. Основната сценична конструкция е от 18 метрова пирамида, където се развива сценичното действие. Монументалната сценография е дело на художника на Старозагорската опера Тодор Демеров.

Заедно с класическите решения, спектакълът на операта „Аида” ще предложи на публиката и различни провокации. Режисьорът Огнян Драганов представя не само оригинална интерпретация на царственото оперно заглавие, но както се очаква от „Аида” - ефектни зрелищни картини. Той вкарва нови персонажи в своята постановка –  и това е камилата Шах. Децата от младежкия футболен клуб „Берое” забавляват принцесата с игра на малки вратички.
В грандиозната триумфалната сцена атрактивно място заемат колоритните африкански танци, които се осъществяват от балет майсторите Силвия Томова и Марияна Захариева. Вместо традиционната солистична двойка се появява още един символ - балерина-змия. 
Триумфалната сцена заблестя на стадион „Берое” с огньове и илюминации, а футболните фенове подеха победния марш на Радамес, който е неофициален химн на всички футболни запалянковци по света.
Художник на част от костюмите в мега продукцията е  утвърденият и обичан в България световен италиански художник-сценограф и костюмограф Салваторе Русо, който е добре познат вече и в Стара Загора с великолепните исторически костюми, които създаде за спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур” от Доницети.. Адаптацията на допълващите костюми бе направена от Теодора Джамбазова.