Лучия Ди Ламермур

ЛУЧИЯ ДИ ЛАМЕРМУР опера от Гаетано Доницети

Белкантовият шедьовър на Доницети „Лучия ди Ламермур” омагьоса почитателите на операта отново още на премиерата си на 5 декември 2015 г.
Оперният шедьовър „Лучия ди Ламермур“ на Гаетано Доницети е заглавие, забулено с мистика и красота - красиво пеене, красива музика...В тази постановка добавяме и красиви сценография и костюми – дело на Салваторе Русе, дългогодишен художник на Римската опера и на Димо Костадинов – сценограф на Държавна опера-Стара Загора. Очаквано предизвикателство и шанс за изява на целия състав на Държавна опера-Стара Загора. На сцената ожевява Любовта в една вълнуваща оперна история. Любовта, заключена в душата на едно младо момиче. Любов, която всички възприемат като лудост. В постановката има алегорични моменти, костюми – класически и фантастични, хора и видения.... Светът на „Лучия ди Ламермур“ е свят на полярности и свят на красота. Противопоставяне между онова, което човек е принуден да прави тук, долу, на земята - и това, което очаква да получи от Онзи, по-добрия свят ...“ – думи на Огнян Драганов, режисьор на постановката.
Премиерата на „Лучия ди Ламермур“ сложи запомнящ се финален акорд на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора, възхити меломаните и многобройните гости от страната и чужбина със своята впечатляваща режисьорска интерпретация, великолепен солистичен състав, бляскави исторически костюми и модерна визия на сценичното и пространствено оформление.

Най-голямото отличие, присъждано от обществеността на Града на липите за културно постижение през изминалата година, Наградата „Стара Загора“ на Община Стара Загора в навечерието на 24 май тази година отиде в ръцете на директора на държавната опера Огнян Драганов, който е режисьор на „Лучия ди Ламермур”.
Постановката на „Лучия ди Ламермур“ бе последната професионална задача, изпълнена с въображение и прецизност от Димо Костадинов, който си отиде от този свят два месеца по-късно - на 19 януари тази година.