Слугинята- господаркa

"Слугинята- господарка“ опера  от Джовани Перголези. Най-често изпълняваната опера на Перголези - краткото интермецо La Serva Padrona (Слугинята господарка, 1733 г.) е същински музикален бисер от началото до края. На  3.07  зрителите, ще присъстват на различно и нетрадиционно поднасяне на вечния житейски сюжет, в който бедната красива слугиня мечтае да стане господарка, като крои планове да се омъжи за стар богаташ. Режисьорът Славчо Николов пренася действието в съвременен офис, за да разкаже своята „малка история в големия град“...
Диригент е Красимир Къшев , сценографията е на Иван Токаджиев, художник на костюмите – Ана-Мария Токаджиева, хореография Ромина Славова. Участват солистите Емилия Джурова, Евгений Арабаджиев, Пламен Асенов, балет -, Лора Йорданова, Ивелина Димитрова, Анелия Димитрова, оркестър на Държавна опера-Стара Загора. 
Ето и поканата към зрителите от Славно Николов, режисьор на красивия спектакъл: 
„....Действието ни пренася в 60-те години на 20 век – десетилетието, в което се пречупва естетическите разбирания в съвременния свят. Но защо точно 60те години? Това е време „междинно“. Точно такова е било и времето, в което е творил композиторът Перголези – между края  на Рококо и  началото на утвърждаването на Класицизма. Такива са и 60-те години на миналия век. Това е периодът след края на Втората световна война и началото на Модерния свят – 60-те години дават насоката, правилата, новите норми...По които живеем и днес. И в новия 21 век.Героите в спектакъла са в офис -  фрагмент от тази „система от кутийки“, от които е съставен Мегаполисът. В този офис се разказва Малка история от Големия град. Приятно гледане!“
Кратко Съдържание:
Интермецо 1
Адвокатска кантора  в голям град
/кабинета на Адвокат Уберто/
На Адвокат Уберто му предстои важна среща, за която трябва да се подготви. Той търси определен документ в офиса си. Не го намира и затова събира екипа си, но секретарката на офиса Серпина отново е закъсняла. Уберто изпраща Веспоне /старши юрист в кантората/, да я намери.
Серпина идва в последния момент, понесла всичко, което е намерила на бюрото си. Уберто не е доволен от ситуацията в офиса си и иска да въведе ред и да я накара да работи. Дава и да свърши цялата работа, но тя хитрува и прехвърля цялата работа на колегите си. Нейната мечта е да се омъжи за Уберто и се опитва да го прелъсти. Не успявайки към момента, тя заявява че независимо от всичко, ще се омъжи за Уберто и че от нея по-красива, грациозна и забавна – няма и той няма да може да намери. 
Интермецо 2
В предверието на кантората
За да изпълни своя план, Серпина вербува Веспоне да се преоблече като военен, за когото уж ще се омъжва. Тя го представя като капитан Темпеста (от италиански - буря) и заявява, че напуска кантората. Уберто решава, че трябва да признае, какво изпитва към Серпина – че я обича и иска да се ожени за нея.
Серпина пристига с капитан Темпеста. Капитанът ще се ожени за нея, но първо иска да получи обезщетение. Уберто категорично отказва да плати каквато и да е сума и заявява, че той ще се ожени за Серпина. 
HAPPY END
ХЕПИ ЕНД