Севилският бръснар - детски спектакъл

Севилският бръснар - детски спектакъл
     
 

„Операта е нещо ужасно!“
„Операта е супер остаряло представление!“
„Операта възниква в Италия, в края на 16 век. Тя е вид изкуство, при което певци и музиканти представят драматично произведение, съчетавайки текст (наречен либрето) и музика.“
„Операта е вълшебно преживяване, което ни разкрива красотата на една велика магия!“

Получавате заглавие по избор.
Ние ви препоръчваме последното.

Убедени сме, че да се ходи на опера е модерно и допълва стила на съвременния човек. Искаме нашите деца, утрешните млади хора в България, да мислят и живеят красиво. Да имат богата култура и емоционален заряд, който да ги мотивира да създават нови реалности, цветни и различни!

С огромно съжаление констатираме, че децата ни днес нямат усет и култура за стойностната класическа музика.

За това създадохме Проект за детски спектакъл „Севилският бръснар“ по пиесата на Пиер дьо Бомарше и музика на Джоакино Росини. Спектакълът е предназначен за деца на възраст между 7 и 15 години. Под формата на игра, заедно със самите певци-актьори, поднесените избрани популярни музикални номера, които следват сюжета на произведението, сред красив декор и увличащи разкази, в рамките на около 50 мин, децата ще преживеят чудото, наречено „опера“!

Режисьор на спектакъла е младият ни колега Славчо Николов (завършил режисура в НБУ през 2012 год), художник на декора – Александър Гьошев, преподавател по „Илюстрации“ в АМТИИ, Пловдив, хореограф – Ромина Славова (балерина в Старозагорска опера, магистър по балетна педагогика в АМТИИ, Пловдив). Музикалните номера са подбрани, заедно с диригента Здравко Лазаров.

Някои изследователи твърдят, че Росини е написал „Севилският бръснар“ за 12 дни! Дали операта е композирана за 12 или 20 дни, не е толкова важно. Важното е, че е създаден един истински бисер на музикалната литература. Операта „Севилският бръснар“ е едно от най-жизнерадостните, най-веселите и най-привлекателни оперни произведения в цялата оперна литература. Една поредица от бляскави и неповторими музикални номера. Малко са оперите, в които има толкова много любими за милиони хора арии, дуети и ансамбли. Не може да се каже дали арията на Фигаро или самият Фигаро е по-любим на слушателите.

Може би много родители ще останат изненадани, че ТЯХНОТО дете си тананика Арията на клеветата(!?). А ако разберат, че Фигаро е Иван Кабамитов, Граф Алмавива – Ивайло Йовчев и Марк Фаулър, Розина – Яница Нешева, Доктор Бартоло – Евгений Арабаджиев, Дон Базилио – Петър Янкулов и Ивайло Джуров? (Имайте търпение и очаквайте „Севилският бръснар“ на Росини на сцената на Старозагорската опера през следващия сезон!).

На децата ще им бъде интересно да попаднат в Севиля през 18 век, да станат част от една заплетена любовна история, която въпреки всички препятствия – завършва щастливо!

Веселият и забавен разказ на спектакъла е украсен от изящната игра на част от балета на Старозагорска опера – Петя Вънева и Яна Кафалиева представят ролята на Берта, Ивелин Христакиев е Евел, а Александър Желев – Лаженест.

По време на цялото действие с вас ще бъде и пианистката Мануела Манолова, която съвсем по френски може да наречете „Човекът-оркестър“. И диригент! (Добавяме ние).

Ще бъде различно, ще бъде интересно!

Надяваме се да изберете четвъртото заглавие!