Майстори и шедьоври

Майстори и шедьоври
     
Цикъл от 10 концерта
Това е нова поредица от концерти, включваща произведения от световната музикална литература, които не звучат често на оперната сцена. Причината не е в тяхната преходност, а по-скоро обстоятелства от обективен характер, които не позволяват на всеки оперен театър да ги включва като цялостни спектакли в репертоара си.

Всеки концерт ще има своята музикална територия, посветен на един стил, епоха или композиторска школа. Ще бъдат представени както най-красивите откъси от оперните произведения, така и по-малко познати, но изключителни по своята същност музикални номера. Публиката ще може да чуе фрагменти от опери, които никога не са били поставяни на сцената на Старозагорската опера или не са звучали отдавна.

В основата на всеки концерт ще бъдат хорови изпълнения под ръководството на изключителния и дългогодишен хоров диригент на Старозагорската опера – Богдана Попова. В соловите и ансамблови номера ще участват различни солисти от състава на операта. Оркестърът на операта ще представи увертюри и оркестрови фрагменти от оперните заглавия. Освен диригентите на Държавна опера Стара Загора – Диан Чобанов, Красимир Къшев и Здравко Лазаров, ще бъдат поканени и гост-диригенти.

Този амбициозен проект е достатъчно мащабен по своята същност, за да се случи за кратко време. Цялата поредица от концерти ще бъде разгърната във времето от една година. Първият концерт от цикъла „Майстори и шедьоври” е на 23 май 2012. Началото е за майсторите на италианското белканто – Росини, Белини и Доницети.

II. Великият верди

На 20 юни от 19 часа е вторият концерт от поредицата Майстори и шедьоври, посветен на музиката на Верди.
В програмата са включени Увертюра към операта Силата на съдбата, Сцена и романс на Ричард в изпълнение на Милко Михайлов и Ария на Амелия в изпълнение на Елена Баръмова от операта Бал с маски. Песен за върбата и Молитва на Дездемона от операта Отело - солист Офелия Христова. Болеро на Елена от Сицилиански вечерни в изпълнение на Яница Нешева. Ария на Фиеско - солист Ивайло Джуров от операта Симоне Боканегра. Песен за воала в изпълнение на Даниела Дякова и Емилия Джурова от операта Дон Карлос. Ария на Азучена от операта Трубадур - солист Даниела Дякова. Прелюд и мъжки хор от 1 действие на операта Ернани. Сцена и каватина на Елвира и сцена и каватина на Да Силва от операта Ернани - солисти Елена Баръмова и Ивайло Джуров. Ария на Радамес от 1 действие и ІІ картина на операта Аида - солист Калуди Калудов.

Очаквайте информация и за следващите концерти от поредицата „Майстори и шедьоври”.