Джаз, фламенко и етно

    
Джаз, фламенко и етно
на сцената на Операта в Стара Загора!
     
Страст на китари и класически оркестър – това са Акустично трио 3000
и оркестъра на Старозагорската опера.
Иван Лечев (ФСБ), Цветан Недялков (Ку-Ку бенд) и Веселин Койчев (Бели, зелени, червени) правят следващата крачка след създаването на албума си "Йо-Хо" – представянето му на голяма сцена със симфоничен оркестър. Сам по себе си дебютният албум на Акустичното трио е един чудесен, съвременен и много добре осъществен български музикален продукт. Той е направен от тримата несъмнено най-виртуозни китаристи у нас, които с лекота и елегантност се разхождат из музикалните стилове - смесица от фламенко, джаз и фюжън, изцяло авторска музика, написана от Цветан Недялков и Веселин Койчев.

За граници в музиката отдавна не се говори – примерите за класически албуми със струнно трио не са малко.Всеки ценител на музиката познава "Friday Night In San Francisco" на легендарното китарно трио Ал Ди Меола, Джон Маклафлин и Пако Де Лусия. Начело на класацията може би е един друг класически албум – "The Rite Of Strings" на Ал Ди Меола, Стенли Кларк и Жан-Люк Понти.

И така стигаме до цигулката! Включването на втория инструмент на Иван Лечев (наред с китарата му), чудесно разнообразява звученето. Но защо да бъде само една като могат да бъдат много повече?! И не само цигулки, а целият щрайх, малко духови и ударни! Хубавите идеи се раждат спонтанно, но се осъществяват само с точните хора. Диригентът Красимир Къшев е човекът, който подава ръка, за да може Акустично трио 3000 да се разгърне творчески още едно ниво нагоре. Аранжиментите на всички композиции са направени специално за концерта на триото и оркестърът на Старозагорската опера. Те прозвучаха за първи път на сцената на операта на 7 декември 2011 година. Концертът беше заснет и излъчен от БНТ в коледната й програма.

Поради изключителния интерес, който беше проявен към този проект на Акустично трио и оркестърът на Старозагорската опера, ще имаме удоволствието този концерт да се случи още веднъж на 22 март т.г.

Още едно истинско удоволствие за сетивата на всички ценители на музиката!