Макс и Мориц

Макс и Мориц
     
 
 
С премиерата на 14 април 2014 от 10,30 и от 13,00 ч. на „Макс и Мориц“, оперета за деца, Държавна опера - Стара Загора отбелязва 50 години творчески път на проф. Александър Йосифов. Той е почетен гражданин на Стара Загора от 2000, автор на две произведения, написани специално за Операта в Стара Загора – оперите за деца „Тошко Африкански“ и „Робинзон Крузо“. На сцената тук са поставяни неговите „Д-р Охболи“, „Чудните приключения на Пинокио“, „Патиланци“ – за малките зрители. И още - операта „Хан Крум Ювиги“ и „Завръщане при началото“ - опера-оратория.
Режисьор на „Макс и Мориц“ е проф. Румен Нейков (директор на Операта в Стара Загора в периода 1994-1998). Забавната оперета по либретото на Банчо Банов. Това е 79-тата постановка в режисьорската биография на проф. Румен Нейков. „От дебюта си като режисьор на „Тоска“ от Пучини през 1976 на сцената на Държавна опера - Стара Загора досега тук съм поставил 28 заглавия. В мандата ми като директор на Операта през 1995 направихме „Макс и Мориц“ с режисьор Огнян Драганов и представлението се игра 30 пъти за 4 сезона. И в новия си вариант смятам, че тази опера ще е интересна както за децата, така и за родителите им. Това е модерно, жизнерадостно и лъчезарно представление с красива визия и чудесни изпълнители“ – каза пред медиите проф. Румен Нейков.
Диригент е маестро Красимир Къшев - както и преди почти 10 години. Сценограф и автор на костюмите в новата постановка е Антония Попова. Тя е автор на атрактивните костюми и декор. „Костюмите са замислени и реализирани така, че на сцената няма нито един отрицателен образ. Всички са весели, забавни, атрактивни“ – каза Антония Попова. В шивашкото ателие на Операта са изработени 16 мъжки костюма, 2 дамски, 7 костюма за малките балеринки – от общо над 300 метра плат. Направен е чудесен реквизит – кифли, бръмбари, пилета на грил, шевна машина, има дори съвсем като истински грил, задвижван от електромотор.
Хореограф на „Макс и Мориц“ е Алида Бонева. В спектакъла участват и малките балеринки от Школата „Па де Кре“ с ръководител Кремена Костова. Художник на плаката е старозагорката Петя Константинова.
В реализацията на спектакъла са ангажирани солисти и артисти-хористи от състава на Държавна опера - Стара Загора:
Борис Тасков - Макс
Ивайло Йовчев - Мориц
Иван Кабамитов - Буш
Нина Димитрова и Нели Нечева-гост - Грета
Богомил Русенов и Петър Янкулов - Бок
Георги Динев и Марк Фаулър - Музикант
Теодор Петков и Денис Иванов-гост - Художник
Евгений Арабаджиев - Хлебар
В основните две роли влизат и учениците от НУМСИ „Христина Морфова“

Яна Стефанова - 12 клас - Макс
Мартин Иванов - 8 клас - Мориц
Автор и илюстратор на литературното произведение „Макс и Мориц“ е писателят-хуморист Вилхем Буш (1832-1908). През 1858 година Буш публикувал своите първи карикатури, но известен го правят хумористичните истории за Макс и Мориц, които се появяват през 1865 година и досега имат огромен световен успех. В произведенията му се смесват текст и рисунки и взаимно се допълват. Като художник Вилхелм Буш не бил много известен. Осъзнавайки това, той не показвал свои произведения. След смъртта си обаче оставя около 1000 рисунки, които и днес удивляват целия свят. Разказите „Макс и Мориц” са публикувани за първи път през 1865, а на български са преведени за първи път от Елин Пелин. Историята за Макс и Мориц са всъщност 7 забавните пакости на двамата „хулигани” Макс и Мориц в стихове. Допълнени и дописани в оперетата, пакостите напомнят за времето, когато децата играеха навън, а не пред компютрите. Комично и забавно, представлението завладява публиката и оставя желанието в малките зрители да се забавляват, както някога техните родители. Естествено, оставя и поуката, че може да си палав, но всичко трябва да си има мярка, а с мярката трябва много да се внимава.

„Макс и Мориц“ на Държавна опера - Стара Загора е прекрасен, весел, шарен, забавен, усмихнат спектакъл.