ЛЮБОВ И РЕВНОСТ

ЛЮБОВ И РЕВНОСТ
камерна опера от Албена Врачанска
произведението е създадено  специално за Старозагорската опера
режисьор Елена Стоянова
диригент е Алекс Сансо /Испания/
сценографията и костюми Кристиан Леков
със специалното участие на Хуан Марти Фраскиер /Испания/ - саксофон
Солисти: Нели Нечева, Камелия Стойчева, Елена Мишинова, Пламен Кумпиков, Игнат Желев, Елена Баръмова, Петя Петрова, Тереза Бракалова, Николай Моцов, Димитър Зашев и др., оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора.
 
Съдържание на творбата:
І част – „Любовниците“ – либрето Светла Георгиева
Един Самотник  говори за мимолетния човешки живот, в който всичко е незначително. Появяват се мъж и жена. Техният разговор изглежда вълнуващ, като флирт, думите им издават очарование и страст. Мъжът и жената тръгват бавно, прегърнати, към нощта. Тъмнината ги обгръща и те сякаш,в последен любовен порив полетяват от покривите, изчезват във вечността на Мрака.Самотникът и всички хора, които са ги видели, са разтърсени от случилото се.Този мъж и тази жена, се самоубиват,силно вкопчени един в друг, сякаш в последна прегръдка.Двамата живеели заедно от дълги години, но през последните месеци мъжът бил тежко болен и му  оставало  съвсем малко време. Искали са тази последна вечер да бъде и техния последен празник в живота им заедно.Самотникът за първи път се разколебава в собствените си представи за любовта.Може би самият той е играл театър, докато истината е минавала край него.Усетил остра нужда от близост, той решава да  отиде при другите хора, за да не бъде никога повече сам.
 
 ІІ част - „Ревност“ – либрето Питър Табит Джоунс /по идея на Албена Врачанска/
Двама души, които имат нужда от любов, от човек, който да повярва в техните мечти, от късче щастие и споделена топлина.Двама странника, очаквайки всеки да каже нещо.Една случайна среща, един случаен разговор и усещането,че това е миг на споделеност,
Възможно ли е тази красива история да бъде оставена да живее?
Дали любовта може да е вечна, както пишат поетите?
Тя вярва, че Любовта може да е вечна, и не е само думи, които поетите пишат!
Но....
Световна премиера: 15.05.2018 - Камерна сцена „В джоба 234“