КАБАРЕ В ОПЕРАТА

КАБАРЕ В ОПЕРАТА
Режисьор Мортен Роесен (Дания)
Диригент Антъни Арморе (Австрия)
Сценограф Златна Михайлова
Хореограф Ромина Славова
Участват солисти, балет и оркестър на Държавна опера – Стара Загора.
Солисти: Петя Петрова, Емилия Иванова, Емилия Джурова, Нели Нечева, Тереза Бракалова, Елена Мишинова, Николай Моцов, Милко Михайлов, Иван Кабамитов, Ивайло Йовчев, Игнат Желев, Мехмет Бурхание (Турция), Мартин Русинов, Георги Динев, Теодор Петков, Петър Янкулов, Маргарита Ташева, Лора Монева-Георгиева.
Спектакълът съдържа три едноактни опери от края на 20-те години на 20 в. „Седемте смъртни гряха“ е плод на творческо сътрудничество на композитора Курт Вайл и драматурга Бертолд Брехт, определена като „опера-балет“. В нея главната героиня Анна е представена с две изпълнителки – певица (показваща външните черти на героинята) и танцьорка (олицетворение на вътрешния ѝ характер). Творбата разказва историята на момиче, което напуска дома си, за да търси работа в големите американски градове, надявайки се да спечели достатъчно пари, за да може семейството ѝ да си построи къща на брега на река Мисисипи. По пътя тя се „изкушава“ от всеки един от седемте библейски грехове.
Премиерата на „Малката Махагони“ е на Фестивала за камерна музика в Баден-Баден през 1927 и е под режисурата на самия Брехт. Творбата е кратка епична пиеса, която представя упадъка на съществуващия социален ред.
 „Напред и назад“ е опера-скеч с автор Паул Хиндемит. Композиторът я пише за колекцията от оперни миниатюри, представени на фестивала в Баден-Баден. Творбата трае само  12 минути. Действието, като в един дяволски палиндром, се развива напред и след това отзад-напред. Разгръща се трагедия, която  включва ревност, убийство и самоубийство. Всичко това се повтаря и в обратен ред и така творбата завършва с щастлив край.
Премиера: 13.03.2018