Снежанка и 7-те джуджета- балет по музика на Александър Йосифов

Снежанка и 7-те джуджета

Балетът на Държавна опера Стара Загора,заедно с Детско-юношеската школа за опера и балет „ Маргаритки“ към Операта, ще поднесат приказен подарък за децата в навечерието на Коледните празници. Балетът по известната приказка на Братя Грим “Снежанка и седемте джуджета”от Александър Йосифов, ще оживее на сцената на Операта в най-вълшебното време на годината. Музиката на спектакъла е дело на проф. Александър Йосифов, а хореографията на художествения ръководител на балетната трупа - Силвия Томова. Приказните костюми, издържани в концепцията на “Уолт Дисни”, са дело на Първолета Чавдарова - Летиция, а сценографията на Иван Токаджиев. Красивите приказни костюми са направени така, че да допринесат за доброто настроение на артисти и публика, а грациозното и чувствено балетно изкуство в добавка в пълна степен разкриват красотата си пред зрителите.

В главните роли:

Снежанка- Анелия Димитрова, Нанако Имаи, Харука Суга, Йонджи Джонг Принц –Стоян Фъртунов, Фиорди Лоха, Томоки Ишиго, Салваторе Лаудани Кралица – Ромина Славова, Петя Вънева, Кремена Костова Вещица –Веса Тонова, Кремена Костова, Харука Суга Пези (слуга на кралицата) –Тодор Вангелов, Александър Желев, Франческо Бориело Ловец –Станко Танев, Ивайло Янев, Ивелин Христакиев Седемте джуджета – Ивелин Христакиев, Ивайло Янев, Франческо Бориело, Стефан Топалов, Златомир Колев, Радост Младенова, Мариела Коларо

ПОВЕЧЕ ЗА СЪЗДАТЕЛИТЕ НА СПЕКТАКЪЛА

Силвия Томова е завършила балетна академия “Ваганова” в Санкт-Петербург. Има над 90 главни роли в Националната опера и балет. Още като прима балерина на Софийската опера и балет, тя започва да преподава красивото изкуство. Става педагог в Националното училище за танцово изкуство в НАТФИЗ и в Нов български университет (НБУ). Била е председател на Националния комитет за танцово изкуство - България към ЮНЕСКО, художествен ръководител на Националния балет, изп. директор на Българска балетна асоциация, художествен ръководител на балета на Пловдивската опера. От септември 2013 г. е директор на балетната трупа към Русенската опера.А от сезон 2016/2017- главен художествен ръководител на балета в Държавна опера Стара Загора.

Иван Токаджиев  е роден на 7 юли 1952 г. в гр. Разград. Завършва Художествена гимназия в София през 1971 г. и след това Художествената академия през 1978 г. Работи последователно в Русенски телевизионен център, Русенска опера, Община Русе, БНТ и Министерство на културата. Бил е преподавател в Русенски университет и председател на Дружество на художниците в гр. Русе. Участва в много групови изложби в Русе, София, Лайпциг, Дрезден, Виена, Париж, Барселона и Берлин.

Първолета Чавдарова-Летиция е родена  през 1980 г. в гр. Русе. Дипломира се като магистър по “Моден дизайн” във Варненски свободен университет “Черноризец Храбър” през 2004 г. През 2013 г. се дипломира и като магистър-сценограф в Нов български университет. Работила е като щатен сценограф в Драматичен театър “Сава Огнянов” в Русе. В кратката си кариера художничката се изявява успешно като сценограф и художник на костюмите в театралните постановки “Три сестри”, “Криворазбраната цивилизация”, “Ало, ало”, “Как писар Тричко не се ожени за царкиня Кита”, “Сладурите”, “Милионерът”, “Ах, Ромео, ах Жулиета” и др. “Процесът Мерилин Монро” е първата изява на младата художничка в оперната сценография.