" Царицата на чардаша" - оперета от Имре Калман

 

„ Царицата на чардаша“ – оперета от Имре Калман

Либрето: Ищван Бекефи и Дешо Келер, адаптация Николай Априлов

Режисьор: Николай Априлов Диригент: Владимир Бошнаков

Художници: Радина Близнакова и Лилия Бабунова Хореограф: Татяна Янева Хормайстор: Младен Станев Концертмайстор: Паулина Захариева

Асистен-режисьор: Пенка Александрова ,Денис Иванов

Участват: Николай Априлов, Диана Найденова, Георги Султанов, Николай Моцов, Камелия Стойчева, Нели Нечева, Яница Нешева, Георги Динев, Велин Михайлов, Шмилена Султанова, Елена Петрова, Евгений Арабаджиев, Игнат Желев, Симеон Симеонов, Иван Кабамитов,Ивайло Йовчев и др

. Оркестър, хор и балет на Старозагорската опера

. Царицата на чардаша или „ …помниш ли ти… “

Една неостаряваща класика за любовта. Когато ни е тъжно, без значение дали е от времето или от годините, които отминават, искаме радост – експлозия от музика, танци и красота. А когато ни е хубаво – искаме да празнуваме – с песни, вино и красиви жени! Всичко това можем да намерим във вечната творба на Имре Калман – Царицата на чардаша. И още – изящество, финес, елегантност. Това не е нашето време. Годината е 1912. Мястото е Будапеща и Виена. Силва Вареску, Едвин, контеса Щаси, княз Леополд, генерал Ронсдорф, Цецилия (разбира се!), както и граф Бони и Фери Бачи – ще ви въвлекат в една на пръв поглед много позната история. Млад мъж е влюбен лудо във вариететна актриса. Майка му, която също е била такава, не желае тази любов да продължи и прави всичко възможно да ги раздели. От всичко това се завихрят урагани от емоции, съмнения и страсти докато в един миг всички прегради към тяхното щастие падат. Премиерата на „Царицата на чардаша“ е на 17 ноември 1915 във виенския „Йохан Щраус – театър“. Успехът бил триумфален! Днес е трудно да си представим реакцията на зрителите, когато този единствен по рода си водопад от шлагери се изсипва върху тях изведнъж! Въпреки неласкавите оценки на виенската преса, която е възмутена от острата сатира срещу аристокрацията, спектакълът не слиза от сцена в продължение на две години. Всяка вечер тълпа виенчани щурмуват касата на театъра и сякаш пламенните любовни дуети на Силва и Едвин заглушават топовните гърмежи на Първата световна война.

Първата постановка на Царицата на чардаша в Стара Загора е била на 6 март 1958 година с диригент Илия Илиев и режисьор Георги Петров. Следващата премиера е след 30 години – на 16 юни 1988 година отново с режисьор Георги Петров и диригент Красимир Къшев. През 2006 година, 16 април., тази най-популярна оперета има своята нова версия с режисьор Бойко Илиев, диригент Красимир Къшев, хореограф Алида Бонева , хормайстори Богдана Попова и Младен Станев.Последната реализация на Царицата на чардаша на сцената на Старозагорската опера е през сезон 2012/2013. Режисьор е Николай Априлов, негова е и адаптацията на либретото на Ищван Бекефи и Дешо Келер, художник костюми и декор – Радина Близнакова и Лилия Бабунова, хореограф –Татяна Янева.

Танц за духа и феерия от чувства. Невероятните вокални изпълнения, красивия декор и брилянтния оркестър представят една вечно неостаряваща и жива Царица на чардаша! Тази оперета е наистина един „прекрасен сън“. Трябва всеки да я чуе и види поне веднъж в живота си. „ …странно нещо е любовта е …“ ! Оперета! Това също е в нашия стил!

История на създаването

Замисълът на оперетата, посветена на вариететната звезда Силва Вареску, възникнал у Калман в началото на 1914 г. Либретото на известните немски драматурзи Лео Щайн и Бела Йенбах се е казвало „Здравей любов!“. Вдъхновен от сюжета на произведението, Калман се захваща на работа с необичаен ентусиазъм. Въпреки няколкото срива в съвместната работа на композитора и либретистите, оперетата е завършена. Премиерата се състои на 17 ноември 1915 във Виена. Сценичната съдба на „Царицата на чардаша“ може без преувеличение да се нарече бляскава. Във Виена оперетата издържа 2000 представления, а в Берлин, където главната роля се изпълнявала от знаменитата Фрици Масари, спектакълът се играе ежедневно в продължение на две години. След Виена и Берлин, „Царицата на чардаша“ започва своето триумфално шествие по сцените на цялото земно кълбо, което продължава и до днес.

Съдържание

Вечер във вариетето. Ферибачи съобщава на гостите, че успехът на Силва като вариететна актриса се е разчул дотолкова, че тя е получила покана за Париж. Силва много иска да замине, но Едвин е влюбен в нея и силно желае двамата да се оженят. Неговата майка – Цилика – е твърдо против връзката на сина си с една вариететна певица. Самата тя също е била такава преди години, но го пази в строга тайна. За да осуети плановете на Едвин и Силва, тя пристига във вариетето заедно с един генерал, който трябва да отведе Едвин в казармата. Планът на Цилика не свършва дотъук – тя същевременно организира и годеж на Едвин със своята племенница – Графиня Анастасия (Щаси), като дори скрито от него раздава покани за събитието. Същевременно Едвин не иска да пусне Силва да замине за Париж и заявява, че е готов веднага да се ожени за нея. От близкото заведение е извикан един нотариус, пред когото сключват брак. Силва е щастлива, но за кратко – много скоро тя разбира жестоката истина – на Едвин му предстои да стъпи в годеж с графиня Анастасия и много хора дори вече са поканени на годежа. Тя скъсва брачния договор и решава да замине с Бони в Париж. Едвин вече е сгоден за Щаси, но той не спира да мисли за Силва. Телеграмите, които той редовно праща до Силва се връщат винаги обратно. Бони се завръща от Париж заедно със Силва. За да влезе тя в семейното обкръжение на Едвин, двамата се преструват на женени. Но хитрият лакей Мишка успява ловко да накара Бони да се влюби в Щаси и набързо да забрави, че е „женен“, при това още в медения си месец. Бони започва флирт с Щаси, без да се интересува от „съпругата“ си Силва. Тя скоро се появява. Разбирайки, че приятелят му Бони се е оженил за Силва, Едвин изпада в ярост и започва показно да флиртува с Щаси, за да предизвика ревността на Силва. Бони пък вече е влюбен в Щаси и казва, че на драго сърце се отказва от Силва, преостъпвайки я на Едвин. Цилика е все така твърдо против връзката на Едвин с вариететната певица Силва. Обаче мъжът на Цилика – Княз Леополд Вайлерсхайм – издава тайната, че неговата съпруга също навремето е пяла във вариете и дори е била Царица на Чардаша, много преди Силва. Той благославя бракът на Едвин и Силва. Бони и Щаси също решават да се оженят. Цилика се примирява с така стеклите се обстоятелства и също благославя двете влюбени двойки. Предстоят две сватби и всички са щастливи.