НИКОЛА КУТИН

На съботното матине „Звездите на Старозагорската опера“ на 31 октомври от 11 часа представяме
НИКОЛА КУТИН – бас, дългогодишен солист

„Роден съм в Белица, Благоевградско, в бедно работническо семейство. През 1951 г. постъпих в професионалното техническо училище по текстил – София. Възпитателката Мария Златанова (родом от Стара Загора) първа започна да ме разпява. Оказа се, че съм имал глас за пеене.  Вторият мой учител е художествената самодейност. Месец април 1969 г. ме свари вече като училищен инспектор в Окръжния народен съвет – Пазарджик. На Седмицата на детската книга ме помолиха да изпея нещо в чест на високия гост, писателя Сергей Михалков. Изпях Дубинушка. Като казаха на госта с какво се занимавам, той ме извика и трябваше да понеса ред упреци за небрежното си и безотговорно отношение към певческата си дарба. Това стана причина поетът Асен Босев да обяви, че поема грижата да ме представи на проф. Христо Бръмбаров. На следващата година постъпих в неговата оперна студия...“

Из монографията на проф. Розалия Бикс Българският оперен театър
Никола Кутин е роден през 1936 г. в град Белица. През 1956 г. завършва Учителски институт в София. Заниманията му по музика започват на 10 годишна възраст в духовия училищен оркестър на родното му място и продължават в художествената самодейност в София и Пазарджик. През 1970 г. постъпва в Студията за вокалисти на проф. Христо Бръмбаров. От 1972 г. е артист-солист на Държавна опера – Стара Загора, където изпълнява над 40 централни басови партии: Дон Базилио от Севилският бръснар (Росини), Крал Филип ІІ и Инквизитор от Дон Карлос, Рамфис от Аида, Закария от Набуко (Верди), Борис Годунов и Пимен от Борис Годунов (Мусоргски) Ивайло от едноименната опера (Марин Големинов) , Георги Грозника от Янините девет братя (Любомир Пипков) и др. През 1979 г. специализира в Киевския театър за опера и балет Тарас Шевченко, Пял е във всички оперни театри у нас, както и със състава на Държавна опера – Стара Загора в Брегенц (Австрия), Франкфурт на Майн (Германия) Лодз (Полша), Клуж и Яш (Румъния), Корфу (Гърция). Участва самостоятелно с оперни и концертни гастроли в Токио (Япония), Кошице (Словакия), Самара (Русия) и Темишоара (Румъния). Има записи със Симфоничния оркестър на БНР. Участва в телевизионния филм-опера Янините девет братя съвместно с Българската хорова капела Светослав Обретенов и изпълнителите Антон Горчев, Милкана Николова, Рени Пенкова, Стефка Минева и Здравко Гаджев. 
Работата с певците в “Янините девет братя” далеч надхвърля интонационните трудности. Тя преминава в сферата на художествено сложното. Това в най-голяма степен се отнася за изпълнителя на Георги Грозника Никола Кутин. Рядко се среща сред певците такова щастливо съчетание на будна мисъл, музикантски усет, емоционална непосредственост и форматен глас. В неговото силно сценично присъствие няма и следа от външни ефекти или абстрактно вокализиране. То е резултат от цялостното осмисляне и овладяване на музикалния материал.
Мария Костакева

С природа импулсивна и артистична, с въображение и искрено преклонение пред професията оперен певец, с глас богат, красиво тембриран и мощен Никола Кутин за кратко израства като пряк приемник на Георги Енев в Старозагорска опера. На излъчването му особено прилягат роли като Ивайло от едноименната опера на Марин Големинов, на Галицки от Княз Игор на Бородин, Найден от Майстори на Парашкев Хаджиев ....
Розалия Бикс

Силно е актьорското внушение на Никола Кутин в ролята на славянския вожд Дядо Слав в операта Хан Крум Ювиги от Александър Йосифов. Звучният му бас намира вярното си образно покритие в точно премисленото поведение на народния мъдрец.
Румяна Апостолова 

Коментари