Три балетни премиери на 10 юли

Балетните премиери „Лотос“, „Танц при изгрев слънце“ и „Следващият“ на сцената на Старозагорската опера на 10 юли

 

Зашеметяваща танцова вечер очаква почитателите на балета на 10 юли, от 19.00 часа. На сцената на Старозагорската опера ще бъдат представени за първи път трите танцови миниатюри „Лотос“, „Танц при изгрев слънце“ и „Следващият“. Трима хореографи ще вдъхнат живот на своите идеи и ще изразят чрез изкуството на талантливите балетни артисти своите поетични послания. Сценографията е на Тодор Демеров, а костюмите – на Мария Христова.

Младата хореографка Алесандра Скаламбрино от Италия идва по покана на артистичния директор на Балета на Старозагорската опера Силвия Томова, след като печели в Модика, Италия специалната награда за хореография. Нейният „Лотос“ призовава да бъдем като цвета на лотоса – да се съживяваме всеки ден и да се изправяме пред трудностите смело. Защото именно цветето лотос е отлична метафора за хората, които са в състояние да преодолеят мъката със спокойствие, самоконтрол и постоянство. Хореографът разработва тази тема, започвайки от подвеждащата идея за романтична любов, според която човек може да бъде щастлив само в двойка, до окончателното осъзнаване, че не се нуждае от никого, за да усъвършенства сам себе си. „Ние имаме във всички нас инструментите за трансформацията  на скръбта в „чудо“. Алесандра Скаламбрино избира за своя спектакъл вдъхновяващата музика на чувствения пианист и композитор Фредерик Шопен.

Истинска премиера за България – не само като хореографски изказ, но и като музика, е балетът „Танц при изгрев слънце“. Диригентът Андрия Павлич написа тази година балетната музика и още преди да завърши своята композиция напълно, предложи на Силвия Томова да направи хореографията. Зрителите ще имат възможността да се насладят на мистичното очарование на изпълнен с виртуозност и символика  дивертисментен танц, облян от светлината на слънчевия изгрев. Въздействащият глас на изключителната българска актриса Силвия Лулчева ще подсили усещането за тайнственост и хармония. Мултимедийната сценична визия е на Сергей Голубев.

За финал на авторската хореографска вечер утвърденият извън границите на България танцьор и хореограф Християн Бакалов -  новатор, експериментатор, неспокоен дух, ще пренесе на Старозагорска сцена една от първите си танцови хореографии, донесла му международен успех. Това е изцяло мъжки танц по популярния шансон на Жак Брел „Au Suivant”.

„АU SUIVANT е първата  ми "жива" хореография (първата - "първа" е един късометражен филм), реализирана по поръчка на Младия Балет на Франция през 1999. Хореографията направена от мен функционира като "движенчески субтитри" на тази култова песен, създадена от един от гигантите на френския шансон. Оставяйки телата на танцьорите да изразят чрез движението моментния заряд, който ни залива при слушането на песента, хореографията е като физическа материализация на същия този емоционален, енергиен и артистичен заряд, който определя по уникален начин и самия Брел като човек и творец.“ – споделя талантливият хореограф. 

 

 

Коментари