"Класният се жени" - спектакъл на ликуващата младост

Заповядайте отново на 13 май от 19 часа на сцената на Операта, за да се насладите на вихрения мюзикъл за тийнейджъри /и не само!/ - „Класният се жени“!

Предлагаме ви по-голямата част от една статия, написана след премиерата на спектакъла, която със сигурност ще ви вдъхнови и мотивира да посетите това прекрасно представление! Очакваме ви!

„Нова, талантлива смяна, завладява Старозагорската опера“

 28.02.2019 www.dolap.bg Росица Ранчева

На 27 февруари 2019 г. Държавна опера Стара Загора и Националното училище за музикални и сценични изкуства  (НУМСИ) „Христина Морфова“ предложиха втората съвместна премиера за годината мюзикъла „Класният се жени“. Проектът е  програмата по случай 45-години от създаването на НУМСИ “Христина Морфова“ в Стара Загора. Реализира се със съдействието на Община Стара Загора.

Мюзикълът „Класният се жени“ е на композитора проф. Филип Павлов, който присъства на премиерата и поздрави участниците в представлението. Либретото е на Любомир Пеевски. Режисьор на спектакъла е Николай Априлов, диригент е Красимир Къшев. Сценографията и костюмите са на Теодора Джамбазова , а хореографията е на Радост Младенова-Арабаджиева. Ролите на „възрастните“ изпълняват артисти от операта: Любимият класен ръководител Иван Александров- Готиният е младият и талантлив Марин Русинов, учителката Сийка Паунова е очарователната Камелия Стойчева, директорката на училището г-жа Златева е изключителната актриса Нина Димитрова, Г-н Промяна е Иван Кабамитов, а полицаят Стойчо – възхитителният Игнат Желев. В останалите 12 роли са учениците от НУМСИ“Христина Морфова“: Маргарита Лъчезарова е Калина облачето, Иван Петров е Ицо Чейнча, Кристиян Динев е Иво Канадеца, Любов Желева е Съществото, Нелли Таукчи е Пена паяжината, Денислав Михалев е Върха, Николай Дончев е Къри Кроасана, Йордан Петев е Силви Джин-Фийса, Зорница Златева, Кристиян Динев и Виктор Иванов са китаристи. Стейси Георгиева, Полина Пчеларова и Гергана Тодорова са ученички от 11 „в“ клас.

В постановката участват и  възпитаници на Балетната студия на ДЮСОБ“Маргаритки и камерен оркестър на операта..

„Класният се жени“ е спектакъл от тийнейджъри за тийнейджъри. Сюжетът е типично училищен. Действието се развива в родно българско училище. В него участват щурави гимназисти, които са сигурни, че правилата в „даскалото“ са дискриминация спрямо тях, консервативна себевлюбена и самонадеяна директорка, която по свой начин иска да накаже 11“в“, даскал-подмазвач на шефката, ученичка, влюбена в учителя си по български език и литература, който е и класен на непокорния „11 „в“ . И на всичко отгоре, той се ще жени за колежката си – доста екстравагантна дългокрака хубавица, която обаче не се харесва на учениците.

В края на годината единствен в целия град, само 11 „в“ ще се явява на матура по български език и литература, защото така е наредила директорката г-жа Златева. Класът решава да предотврати матурата. Момчетата не само упояват и отвличат учителя Александров, но и пишат ултимативно писмо до директорката. Тя, обаче, е непреклонна.

За случая разбират от Инспектората по образование, правят проверка и шефката е отстранена от длъжност. Щастливият край настъпва, когато за нов директор е назначен Иван Александров – Готиният.

„Моята цел, когато избрах да поставя заглавието, е учениците да „владеят“ сцената, да вдишват аромата й в реално представление. Ролите изпълняват ученици от класовете по оперно пеене и по актьорско майсторство, на които преподавам съответно вокални ансамбли и вокална подготовка. Всичко, което учим в класните стаи, сега прилагаме в реалните условия на сценичния живот“- коментира Красимир Къшев, диригент на спектакъла и преподавател в НУМСИ “Христина Морфова“.

С чисто сърце може да се каже, че младите артисти се представиха изключително професионално. В неудържимата си виталност, артистичност, изграждане на образите, в същото време сценична свобода, спятост, концентрация и пр., всички бяха прекрасни, завладяващи, впечатляващи. Особени комплименти заслужава Маргарита Лъчезарова в ролята на Калина облачето, която освен всички други актьорски качества в развитие, показа и красив и обемен глас. Представлението открай докрай беше динамично, изпълнено с много хумор, настроение, танци, неочаквани гегове. Трябва да се отбележи, както остроумният текст в мерена реч, така и великолепното му музикално обличане. И изпълнението на живо на един млад цигулар, също възпитаник на НУМСИ „Христина Морфова“ вече студент в НМА“Проф.Панчо Владигеров“ – Божидар  Рахнев, който водеше романтичната линия в представлението.

Повече от 15 минути продължиха  заслужените възторжени аплаузи. ...“

 

 

Коментари