Родриго Тросино репетира в "Италианката в Алжир"

От вчера младият тенор Родриго Тросино участва в репетициите за подготвяната премиера на операта „Италианката в Алжир“ от Дж.Росини, където ще бъде в ролята на Линдоро. Заглавието се поставя за първи път на сцената на Държавна опера-Стара Загора, а режисьор е Урсула Хорнер.

Родриго е познат на старозагорската публика. На 25 март 2016 г. той  пя Едгардо в спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур“ от Г.Доницети. Този спектакъл бе реализиран като съвместен проект на Фондация „Дарина Такова” и Държавна опера-Стара Загора. В него направиха своите дебюти  талантливи млади оперни певци – специализанти на фондацията, избрани от оперната прима Дарина Такова.

Родриго Тросино завършва актьорско майсторство за драматичен театър в Мексико Сити, като междувременно получава и музикално образование. През 2002 дебютира в оперетата „Molinos de viento” в Мексико Сити, след което се мести в Италия, където учи техника и интерпретация на оперното пеене и дебютира в Театро Голдони в Ливорно. В момента живее в Залцбург. До този момент се е изявявал на редица професионални сцени в ролите на Граф Алмавива в „Севилския бръснар“ и Рамиро в „Пепеляшка“ на Росини, Херцогът на Мантуа в“Риголето“ и Алфредо в „Травиата“ от Верди, Неморино в „Любовен елексир“ и Едгардо в „Лучия ди Ламермур“ на Доницети, Рудолфо в „Бохеми“ и Руджеро в „Лястовичката“ на Пучини, Дон Отавио в „Дон Жуан“, Ферандо в „Така праят всички“ и Тамино във „Вълшебната флейта“ на Моцарт. Финалист и лауреат на редица конкурси, включително и носител на на Награда Моцарт на Oper im Berg Festival в Залцбург (Австрия).

Коментари