„Кармен“ от Жорж Бизе – ПРЕМИЕРА

Любов и още силни страсти, красива музика, гласове и танци на 7 юли от 21 часа в операта „Кармен“ от Жорж Бизе – ПРЕМИЕРА на Държавна опера-Стара Загора в лятната програма на Античен форум „Августа Траяна“. Не пропускайте този прекрасен, лиричен и дълбок спектакъл под звездите на Стара Загора!
„Кармен“ на Античен форум „Августа Траяна“ е под диригентството на Ивайло Кринчев. Режисурата е на Георги Динев, хореография – Алида Бонева.  Участват солистите Михаела Берова, Алекандър Крунев, Борис Тасков, Любомир Петков, Русалина Мочукова, Яница Нешева, Делян Славов, Ивайло  Йовчев, Теодор Петков, Емилия Джурова, и др., оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора. 
С операта „Кармен“ се откри обновената след пожара сграда на Държавна опера –Стара Загора през октомври 2010 г. „Кармен“ е представяна на Античния форум в Стара Загора през 2002 г. Режисьор и на двата спектакъла е Пламен Карталов. На сцената на Старозагорската опера „Кармен“ има премиери и през 1973 г. с режисьор Георги Петров. През 1951 г. , когато режисьор е Стефан Македонски. Първото представяне на операта „Кармен“ в Стара Загора е на 23 май 1948 г. Тогава диригент е Ромео Райчев, режисьор Стефан Македонски, художник Петър Русков, хормайстор е Георги Нешев, а балетмайстор Анна Воробьова.
История на създаването
Операта на Бизе „Кармен“ е написана по новелата „Кармен“ от френския писател Проспер Мериме (1803-1870), написана през 1845 г. Либретото написват Анри Мелиак и Луи Халеви, които са автори също на много от текстовете на оперетите на Офенбах, между които и „Хубавата Елена“. Те изменят много неща от новелата на Мериме, особено при двете главни действащи лица. Образите им са много облагородени и със засилени положителни черти. Второстепенният в новелата Ескамилио е представен като контрастен образ на Дон Хозе. Разширен и противопоставен на Кармен е също образът на Микаела. Операта „Кармен“ е представена за пръв път на 3 март 1875 в Париж. Премиерата претърпява пълен провал, а Бизе е обвинен в безнравственост. Композиторът умира на 3 юни същата година, точно три месеца след премиерата. Едва след смъртта му, „Кармен“ е представена във Виена с изключителен успех. Оттогава тя не слиза от сцените на целия свят и неслучайно е смятана за най-популярната от всички опери. Приятелят на Бизе, композиторът Ернест Гиро (1837–1892), с когото са учили заедно в Италия, прави нова редакция на „Кармен“, заменяйки говорните диалози с речитативи и вмъквайки балетна музика в последното действие на операта. Днес операта се играе и в оригинал, и в редакцията на Гиро.

 

Коментари