Детско юношеска студия за опера и балет ще отвори врати

  Детско юношеска студия за опера и балет ще отвори врати от началото на новата учебна 2015/2016 година. Операта на Стара Загора приютява в огромната си сграда талантливите „Маргаритки“ като им предоставя зали за репетиции, сцена и възможности за изява. 
Отдавна е близкото приятелство и партньорство на Операта с Детския музикално-танцов театър „Маргаритки“, който е към Общински център на наука, култура и изкуство при Община Стара Загора. Създаден е през 2005 година и е букет от талантливи певци, танцъори и актъори на възраст от 4 до 14 години от град Стара Загора. „Маргаритки“те се гордеят  с богат репертоар. Децата от вокалната студия  изпълняват от занимателни и поучителни песнички за най-малките,  до сложни полифонични /на няколко гласа/ песни с фолклорно звучение и съвременен аранжимент.Участниците в танцовата група изпълняват, както сюжетни танци, така и модерен и класически балет. „Маргаритки“  участват в занятията "В помощ на практиката в детската градина"- организирани от Регионален инспекторат по образованието, Стара Загора и издателство „Първите седем”.Авторски продукт на групата са мюзикълите с образователна насоченост . Спектаклите "Немитата круша" и "Космическа приказка" са представени  с невероятен успех на сцената на Драматичен театър "Гео Милев", гр.Стара Загора; Държавна опера, гр.Стара Загора; Младежки театър, гр.София и Национален  Дворец на културата, София.През 2011 година мюзикълът  „Космическа приказка” е представен на сцената на Brucknerhaus /Концертен дом/ в гр. Линц - Австрия, а през 2012година  на сцената на Gasteig /Дом на културата/  гр. Мюнхен, Германия.Детският театър има  многобройни изяви и в спектакли на Държавна опера, Стара Загора - балетите "Лешникотрошачката", "Кръстопът на страстта", в концертите „Сън“ и „Танцувай с нас“, в спектакъла „Балетни мечти“. Ръководител балетната школа на „Маргаритки“ е Радост-Младенова Арабаджиева.
Ръководител на вокалната студия е Зорница Желязкова. Студията участва  в концерта-спектакъл„Фантомите на мюзикъла“ на Държавна опера-Стара Загора, в операта „Турандот“ и др.
Основен двигател на цялата амбициозна продукция и представяне на талантливите маргаритки, вече Детско-юношеска студия за опера и балет е Маргарита Шоселова, която е и автор на много от музиката на песните. Новата студия е получила съгласие и съдействие за съществуването си и от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. А директорът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов е ентусиазиран да предостави на малките таланти най-добрите условия за репетиции и изява в операта. Вероятно първата изява под новото име на студията ще е в предстоящата премиера на „Кармен“ на Античния форум в началото на месец юли.

Уляна Кьосева

Коментари