"Селска чест" и "Делвата" на 21 януари

На 21 януари /събота/ от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора ще се насладите на  операта „Селска чест“ и балета „Делвата“ на италианските съвременници Пиетро Маскани и Алфредо Казела . Старозагорската опера представя тези две произведения в една вечер. Спектаклите са дело на изцяло италиански творчески екип.

Драматичната история в операта „Селска чест“ е представена в автентичната сицилианска атмосфера, костюмите са исторически верни на времето, в което се развива действието - края на 19-ти век. Майсторът – сценограф и костюмограф Салваторе Русо вписва в сценичната визия  архитектурните символи на Сицилия, използва типичните за региона битови съоръжения и атрибути, облича героите в характерни костюми с колоритни етно елементи. Режисьорът  Игнацио Окипинти съзнателно търси една различна и още по-въздействаща интерпретация на изпълнената с емоции и южняшки страсти драма. В спектакъла на 21 януари спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев. Гергана Русекова ще се представи в ролята на Сантуца, а Петър Костов - в ролята на Туриду. Галина Костадинова участва в ролята на Мама Лучия, Александър Крунев ще е Алфио, а Михаела Берова – Лола. Участват солисти, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора. Диригент на хора Младен Станев.

В балетната постановка на „Делвата“ сицилианската картина е коренно противоположна като цветове и настроение. Алфредо Казела създава тази едноактна  танцова комедия през 1924 година. Композиторът сам не е предполагал, че балетът „Делвата“  ще му донесе толкова много успехи. В своята сюита, оп. 41 Казела използва много сицилиански фолклорни музикални елементи, дори включва тенорово соло на сицилиански диалект. Поучителната комична притча на Пирандело ще бъде разказана в танцова версия сред искрящи и бликащи от нюанси багри – в декорите, в костюмите, в хореографията. Зрителите ще се срещнат за първи път с „Делвата“ на Алфредо Казела през погледа на големия италиански хореограф Флавио Бенати. Танцов театър, смесени танцови техники, пантомима в един наситен с комични ситуации спектакъл. Зад забавната и наивна наглед история прозира вечното мъдро послание на сицилианеца Луиджи Пирандело: „Трябва да се мисли преди да се прави каквото и да е….“. Участват оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора. Своя дебют в главните роли на Нела и годеникът и ще направят Анелия Димитрова и Станко Танев, Дон Лоло е Александър Желев, а Зи Дима – Петя Вънева. На диригентския пулт ще застане Мауро Фабри.

Това е второто представление на двете творби след премиерата на 28 ноември 2016 година, с която се откри Фестивалът за оперно и балетно изкуство.

 

Държавна опера-Стара Загора

 

 

Коментари