95 години Национална музикална академия „Проф. Панчо Владиге

95 години Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

В програмата на 47-я Фестивал на оперното и балетното изкуство ще бъде отбелязана още една достойна годишнина – 95 години от създаването на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. На 6 декември от 19.00 часа в залата на Старозагорската опера  възпитаниците на академията ще изнесат специално подготвен за годишнината гала концерт с участието на Академичния симфоничен оркестър с концертмайстор – Жорж Паликарски и студенти от класовете по оперно пеене. На диригентския пулт ще застане проф.Пламен Джуров. В програмата ще прозвучат произведения от  Васил Казанджиев, Александър Райчев , Панчо Владигеров, арии и дуети от оперите ,,Ловци на бисери“ на Жорж Бизе,  ,,Фаворитката“ на Гаетано Доницети, ,,Хан Крум – Ювиги“ от Александър Йосифов, от оперетата ,,Прилепът“ на  Щраус и др.

Националната музикална академия е първото висше музикално учебно заведение, създадено през 1921. Седем години по-късно се създава и Академичния симфоничен оркестър, чийто първи ръководител е големия цигулар и диригент Саша Попов. Независимо, че има учебни функции, съставът развива активна концертна дейност в страната. След това променя името и принадлежността си. Едва през 1956 е във вида, в който го познаваме днес. Съществувайки като симфоничен оркестър с богата концертна програма, той се превръща в своеобразен преподавател за студентите. Диригенти на оркестъра са били едни от най-авторитетните български музиканти: проф. Асен Найденов, Влади Симеонов, Константин Илиев, Иван Маринов и Васил Казанджиев. Програмата на концерта, посветена на годишнината от създаването на НМА Проф. Панчо Владигеро представя творчеството на български композитори, трайно свързани с историята на висшето учебно заведение, както и изпълнителското изкуство на студенти от различните специалности.

Пламен Джуров, музикален ръководител на проекта, е професор по дирижиране в НМА Проф. Панчо Владигеров. Завършва композиция при проф. Марин Големинов и дирижиране, при проф. Константин Илиев. От 1988 е диригент на Ансамбъл Софийски солисти.

Държавна опера-Стара Загора

Коментари