Даниела Дякова и Венцеслав Анастасов гостуват...


Даниела Дякова и Венцеслав Анастасов гостуват в премиерните спектакли на операта „Трубадур” на сцената на Старозагорската опера

Премиерните спектакли на операта „Трубадур” от Джузепе Верди ще бъдат представени на 22 и 25 май на сцената на Старозагорската опера. Операта „Трубадур“ е едно от най-любимите и най-популярните произведения на великия италиански композитор. Това се дължи най-вече на красивата, мелодична и въздействаща музика. „Трубадур” е сред най-предпочитаните оперни заглавия и за старозагорската публика. Новата постановка се отличава с комбинация от дебюти и участие на утвърдени солисти на Старозагорската опера и звездни гост-изпълнители. За първи път дирижира операта „Трубадур” главният диригент на Софийска филхармония Мартин Пантелеев. Спектакълът е режисьорски дебют на тенора Георги Динев. Младите солисти Гергана Русекова и Борис Тасков ще дебютират в ролите на Азучена и Манрико. Водещата солистка на Старозагорската опера Елена Баръмова ще се превъплъти в ролята на Леонора, Иван Кабамитов ще видим като Граф Ди Луна, а басът Александър Марулев ще изпълни ролята на Ферандо.

В ролята на Азучена гостува Даниела Дякова. През последните години Даниела Дякова се наложи като една от най-предпочитаните изпълнителки-мецосопрани във всички български театри и редица европейски оперни сцени. А ролята на Азучена ѝ донася високата оценка  на публиката и професионалната критика у нас и в чужбина за нейната изключителна интерпретация на трагичния образ на циганката. Зрителите ще могат да се насладят на нейното изкуство на 22 май, от 19.00 часа. В останалите главни роли ще й партнират Елена Баръмова /Леонора/, Борис Тасков /Манрико/, Иван Кабамитов /Граф Ди Луна/, Александър Марулев /Ферандо/. 

Следващият очакван гастрол в спектакъла на операта „Трубадур” е на баритона Венцеслав Анастасов в ролята на Граф Ди Луна. Артист с невероятен талант и постоянни ангажименти във всички оперни театри в  България и редица престижни оперни сцени в чужбина. Венцеслав Анастасов ще се представи на 25 май, от 19.00 часа за първи път пред старозагорската публика в ролята на Граф Ди Луна. Идва от родния си град Русе, където на 22 май изпълнява за първи път пред русенци ролята на Дон Жуан от едноименната опера на Моцарт. В „Трубадур” ще участва заедно със своите колеги от Старозагорската опера Елена Баръмова, Борис Тасков, Гергана Русекова, Александър Марулев. 
В двата премиерни спектакъла участват още солистите Емилия Джурова, Ивайло Йовчев, Евгени Сурмиевич, Сашо Стойков и др., хорът и оркестърът на Държавна опера-Стара Загора. Диригент на хора Младен Станев. Сценичната адаптация е на Димо Костадинов. В три от баталните сцени в спектакъла се присъединяват и представители на Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур".

ДАНИЕЛА ДЯКОВА (мецосопран) завършва оперно пеене в Музикалната академия “Проф. Панчо Владигеров” в София в класа на проф. Руско Русков и Христина Ангелакова. Участва в Майсторските класове на Лука Горла в “Scuola Civica di Musica” в Милано, Италия и на Каролин Диума в Созопол.  Специализира оперно пеене при Серджио Сегалини в “Accademia D’Arte Lirica” в Осимо, Италия. Даниела Дякова има няколко награди от авторитетни певчески конкурси, сред които Първа награда от международния оперен конкурс “Надежди, таланти, майстори” /Добрич/, Първа награда от конкурса “Млади оперни певци” - София, Втора награда на международния оперен конкурс “Георги Златев-Черкин” - София и Първа награда от конкурса “Цветана Дякович”.
В репертоара ѝ са партиите на Адалжидза от “Норма”, Амнерис от “Аида”, Азучена от „Трубадур”, Принцеса Еболи от „Дон Карлос”, Фенена от “Набуко”, Кармен от едноименната опера, Розина от “Севилският бръснар”, Дорабела от “Така правят всички”, Далила от „Самсон и Далила” на Масне и др. Гастролирала е на сцените на престижни оперни театри в Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Италия, Германия, Франция, Испания, Белгия, Холандия, Дания, Китай, Тайван, Япония под диригентството на Найден Тодоров, Диян Чобанов, Григор Паликаров, Бареза, Орен, Лоренцо Рамос, Алесандро Сан Джорджи, Херардо Вера, Хосе Кабайе, Хавиер Сарано, Айдар Торибаев, Пьотър Вандиловски.
Паралелно със своите  артистични изяви у нас и в чужбина, тя успява умело да се справи и като Художествен ръководител на  Симфоничния оркестър на Сливен.

ВЕНЦЕСЛАВ АНАСТАСОВ е роден в Русе в семейството на именитите български оперни певци Мария Венциславова и Анастас Анастасов. Завършва музикално училище в Русе и Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, София. Репертоарът му включва повече от 45 централни баритонови партии. Сред тях се нареждат оперите “Бохеми”, “Мадам Бътерфлай”, “Турандот” на Пучини, “Ловци на бисери”, “Кармен” на Бизе, “Селска чест” на Маскани, “Фауст” на Гуно, “Любовен еликсир”, “Лучия ди Ламермур”, “Дон Паскуале” на Доницети, “Севилският бръснар” на Росини, „Травиата”, “Дон Карлос”, „Ернани”, “Атила”, „Отело” на Верди, „Андре Шение” от Джордано и др.
Венцеслав Анастасов е гастролирал в Холандия, Швейцария, Белгия, Англия, Франция, Испания, Италия, Гърция. Работи с едни от най-големите имена в света на операта като Лорин Маазел и Зубин Мета. Пее в Метрополитен Опера “Ифигения в Таврида” и с Пласидо Доминго в Театър “Палау де Лас Артс” във Валенсия. Кариерата му минава през “Гран Театро де Лисео” в Барселона, Опера Монте Карло, Фестивала в Солотурн и др. Особено скъпи за певеца са изявите му в партньорство с брат му Орлин Анастасов – двамата пеят на премиерата на операта Дон Карлос в Палау де лас Артс Валенсия с диригент Маестро Лорин Маазел. След това талантливите русенци гостуват заедно многократно у нас и в чужбина.

 


  

Коментари