„Слугинята-господарка” – новото оперно бижу

„Слугинята-господарка” – новото оперно бижу на Старозагорската опера

На 5 март, събота от 19.00 часа на сцената на Държавния куклен театър в Стара Загора се откри официално новата експериментална сцена на Старозагорската опера с премиерата на едноактната опера „Слугинята-господарка”от Джовани Батиста Перголези. Една многообещаваща инициатива на Старозагорската опера и Държавния куклен театър, в която двата водещи културни института в града си подават ръка за нови, необичайни и атрактивни съвместни проекти. На финала на премиерния спектакъл на комичната опера „Слугинята-господарка” артистите заедно с директора Огнян Драганов се поздравиха от сцената на Кукления театър с „Честит рожден ден” на новото начинание и благодариха на домакините за подкрепата и предоставеното ново за Операта сценично пространство.

Уютната зала на Кукления театър събра в празничната съботна вечер публика от различни възрасти, която възторжено аплодира на крака бляскавата премиера и изпълнителите. Зрителите бяха впечатлени от оригиналното режисьорско решение на режисьора Славчо Николов и пестеливата, ярка и прецизно осъществена сценична картина на именития художник-сценограф Иван Токаджиев. Усещането за свежест и лукс бе подсилено от елегантните костюми на Ана-Мария Токаджиева. Хореографията и пластиката са на Ромина Славова.

В рамките на 50 неусетно изминали минути публиката се забавлява и наслаждава на вокалната и актьорска интерпретация на солистите Емилия Джурова и Пламен Кумпиков, които пресъздадоха колоритните образи на Серпина и Уберто. Трудните музикални пасажи, изпъстрени с дълги речитативи и последващи арии и дуети, бяха майсторски представени от солистите. Съпроводът на клавесин бе поверен на пианистката Деница Петрова. Брилянтната мелодична музика на Перголези звучи и днес завладяващо и ненатрапчиво. Адмирации за  солистичния състав и за камерния оркестър на Държавна опера-Стара Загора с концертмайстор Паулина Захариева за вярното и красиво поднасяне на неповторимия музикален стил на гения под диригентството на младия талантлив датски диригент Бернхард Восс. Актьорът Христофор Недков допълни комичното очарование на сюжета със своето неповторимо превъплъщение в ролята на Веспоне. Удивително актьорско присъствие и на балерините Анелия Димитрова и Лора Йорданова в ролите на младшите офис-сътруднички.

Историята на „Слугинята-господарка” в новия спектакъл на Старозагорската опера бе пренесена умело в 60-те години на 20-ти век в Ню Йорк. Действието вместо в къщата на богаташа Уберто, се развива в адвокатска  кантора – на адвоката Уберто. Великолепно пресъздаване на вечните теми за любовта и човешките взаимоотношения през погледа на новото време, в което нищо не е загубило своята актуалност – просто предполага нови и различни изразни средства, адекватни на динамиката в ежедневието. Създателите на спектакъла са се възползвали майсторски от условностите в театъра, които дават безкрайната свобода за интерпретация, за да достигат с лекота до светоусещането на зрителя на 21 век.

Спектакълът на „Слугинята – господарка” на Старозагорската опера – най-новото оперно бижу в афиша на театъра, ще бъде представен отново на 19 март, събота, от 19.00 часа на сцената на Държавния куклен театър в Стара Загора. В ролите на Серпина и Уберто – Нели Нечева и Евгений Арабаджиев. В ролята на Веспоне – ще направи своя дебют и оператора Пламен Асенов. Двете офис-сътруднички ще бъдат балерините Анелия Димитрова и Ивелина Димитрова. Диригент Красимир Къшев.

БИЛЕТИ ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/  www.eventim.bg
Специални отстъпки www.grabo.bg
БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР: Южният вход на Операта
Тел.: 042 622 431, 0885 509829, 0887 444360
КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР – Областна управа
бул.“Цар Симеон Велики” № 108
Телефон за връзка: 0885 509829, 0887 444360
РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.30ч.–13.30ч. и от 14,30-19,00 ч.
ПОЧИВНИ ДНИ: събота и неделя
info@operasz.bg

БИЛЕТНА КАСА – СЛИВЕН
Народно читалище "Зора 1860"
пл. "Хаджи Димитър" № 1, пк. 111
Билетна каса: тел. 0879405416
e-mail: zora1860@abv.bg

 

 

 

Коментари