Варненският „Дон Паскуале” в Стара Загора

46-ти Фестивал за оперно и балетно изкуство-Стара Загора`2015

Ден пети

Варненският „Дон Паскуале” в Стара Загора

На 27 ноември от 19.00 часа Държавна опера-Варна ще представи на сцената на Старозагорската опера комичната опера „Дон Паскуале” от Гаетано Доницети – копродукция с Театро Комунале-Модена, Италия.

„Дон Паскуале” – шегите на възрастта

Гаетано Доницети, прочут с бързината и лекотата, с които композира, създава „Дон Паскуале” само за 11 дни, а оркестрацията - за 8. Резултатът е партитура с единна драматургична концепция и богата мелодика в стил опера-буфо, която публиката бурно одобрява на премиерата на 3 януари 1843 г. в Париж.

Евгений Станимиров, Ирина Жекова, Свилен Николов и Адриан Плеска в интрига срещу стария жених

В интригата срещу самодоволния стар ерген Дон Паскуале, решил да се ожени, при това непременно за млада дама, сега се включват водещи солисти от екипа на Държавна опера Варна, заедно с румънския тенор Адриан Плеска. В Дон Паскуале артистично се превъплъщава далеч по-младият от своя персонаж Евгений Станимиров: «много хубав бас, който певецът гъвкаво използва в местата, изискващи бърза артикулация», според Елена Хаберман от Списанието за опера и балет в цял свят «Der neue Merker”. Музикалната наблюдателка, присъствала на премиерата в Опера в Летния театър т.г., се впечатлява още от Ирина Жекова в ролята на палавата Норина – „лиричен сопран с добре школуван глас и богат диапазон”, както и от „отличния в музикално отношение хор” и „завладяващата с динамиката си трактовка” на диригента Светослав Борисов. Свилен Николов също е много убедителен като Доктор Малатеста, който забърква с очевидно удоволствие цялата интрига, за да я доведе до успешен край.

Импониращи акценти внасят декорите на Teatro Comunale - Модена и елегантните костюми на Елена Иванова, които предлагат своеобразно модно шоу от няколко епохи - Паскуале идва от барока, Ернесто - от края на миналия век, а Малатеста и Норина са някъде между барока и новото време.

Режисьорът Кузман Попов: „Разполагам действието не в XIX, а в XXI век”

„Всички музикални номера са така разработени, че изкушават с бликащите си идеи за сценично превъплъщение. Тръгвам от тази благодарна предпоставка, за да изведа артистите на едно по-високо интерпретационно и техническо ниво, което залага наред с певческото майсторство, на сериозната театрална игра и възможността за импровизация. Разполагам действието не в XIX век, а в XXI век и днес историята се възражда във всичките й детайли. Същевременно се разпознават всички типажи, произтичащи от комедия дел арте и опера буфо. Не липсват Панталоне, Доктор, Колумбина, Арлекин, имаме си дори нотариус, но всички те се изразяват със съвременни художествени средства. И солистите, и хористите се явяват пълнокръвни участници в представлението, като при това непрекъснато разменят ролите си. От създатели на действието в един момент, те се оказват зрители на действието в някакъв следващ момент и в тази непрекъсната конфронтация и динамично преливане на едното в другото се пораждат условия за артистична надпревара.”

Диригентът Светослав Борисов: „Да звучи дантелено и брилянтно, с естетиката на Доницети”

Главният диригент на Държавна опера Варна Светослав Борисов ще представи комичната опера „Дон Паскуале” от Гаетано Доницети на тазгодишния Фестивал на оперното и балетно изкуство в Стара Загора. Непосредствено преди това, на 23 и 24 ноември той дирижира  Филхармоничния оркестър на Грац за австрийската премиера на Концерт за тромпет и оркестър от Кшищоф Пендерецки. “За мен е огромна чест”, подчертава Светослав Борисов, „да поема концерт, който трябваше да дирижира самият Пендерецки, oще повече, че в програмата е залегнало негово произведение и това ще бъде първото му представяне в Австрия.”

В концепцията му като диригент-постановчик на „Дон Паскуале” е залегнал „свежият, много лек, но не лековато поднесен прочит. Либретото и музикалният текст носят в себе си вица и провокацията, които ние като интерпретатори сме длъжни да поднесем убедително. Идеята е да звучи всичко дантелено и брилянтно, с тази ефирност, която изисква естетиката на Доницети”, подчертава Светослав Борисов.

Дон Паскуале - видео

Коментари