„Теменужката от Монмартър“ оперета от Имре Калман

20.06.2019 / 19:00

Информация

Купи билет

20  юни 19:00ч. МДТ "К. Кисимов" - В. Търново

 

ЗА ПРЪВ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ ПО ОРИГИНАЛНАТА ВЕРСИЯ

„Теменужката от Монмартър“ 

оперета от Имре Калман

 

Режисьор - постановчик         Бойко Богданов           

Диригент-постановчик            Игор Богданов

Диригент                                    Васил Вълчев               

Сценография и костюми         Лидия Къркеланова

Хореография                             Катя Богданова           

Хормайстор                                Яница Брънзелова

Концертмайстор                        Милена Байнова        

 

С участието на: солисти, актьори, оркестър, хор и балет на МДТ „К. Кисимов“

Авторски права: Josef Weinberger Wien, Ges.m.b.H, from the catalogue Octava

Анонс от режисьора Бойко Богданов:

 „Теменужката от Монмартър”

е призната  от световната музикална критика за най-зрялата творба на Краля на оперетата – австро-унгареца Имре Калман. Това произведение е поставило основите на жанра мюзикъл. Първата премиера се е състояла в оперетния театър „Йохан Щраус” във Виена на 20 март 1930 г. и от тогава не слиза от световните музикални сцени.

За основа на либретото на „La violette de Montmartre”, написано от Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд, е послужила  една малка книжка - „Сцени от  живота на бохемата”. Това е своеобразен бестселър за времето си, написан от  Анри Мюрже.

Историята е мила, простичка  и,  в известен смисъл, романтично-мечтателна: разказ за мечтите и живота на три момчета. Те са от оня вид „хвърчащи” хора, на които у нас често им притурят определението, че вместо да трупат материални блага /пари и власт/, „гонят Михаля” – музикант, художник и  поет. Заедно с тяхната история е представена и историята на едно момиче - улична цветарка и певица от квартала на парижката бохема Монмартър, името й е Виолета. Едно най-обикновено бедно момиче, което от улична цветарка по пътя на случайността се превръща в истинска оперетна звезда в театър „Водевил”. Нинон е друга жена, също част от тази компания. Тя олицетворява жената – кокетка - привлекателна, сексапилна и амбициозна, леконравна собретка, която жертва любовта си в името на кариерата и далеч преди чудото да връхлети нашата теменужка Виолета, постига своя мечтан успех...слава, лукс, пари...И когато го постига, признава на своя любим, че има всичко „освен...любов”. В центъра на любовния триъгълник по стар класически обичай е художникът Раул Дьолакроа, раздвоен в избора си между тези две жени – преуспяващата леконравна авантюристка Нинон и скромното дете на улицата, което пее като чучулига, трудолюбивото и стеснително момиче Виолета.

В края на нашия спектакъл, както често се случва в оперетата, /за разлика от операта, където обикновено има трагичен финал/, тук всички са щастливи. Омъжената за богат генерал-министър на изящните изкуства Нинон намира своя истински път в живота, отказвайки се от сценична кариера, за да живее в лукс и да отглеждат заедно с генерала коне... А Виолета, изгряла като новата парижка звезда в деня на премиерата на оперетата - произведение на нашите трима главни герои, получава, освен възторжените аплаузи на публиката, любовта на художника Раул и сензационната новина, че е.../това няма да ви издадем, ще го научите на финала на представлението.