„Малкият принц“ от проф. Ал.Йосифов

11.11.2018 / 14:00

Информация

Купи билет

11.11. 2018 г.,  14:00ч.  Държавна опера - Стара Загора

„Малкият принц“ от проф.Ал.Йосифов 

Режисьор Денис Иванов

Мюзикълът" Малкият принц" на Александър Йосифов  е най- новото заглавие на Държавна Опера  Стара Загора. Спектакъл за деца и техните родители, които също са били деца.
" Представлението е адаптирано за всякаква публика ,а сложният философски език на Екзюпери е опростен и достъпен дори за най-младата аудитория. Така великите послания на автора ще бъдат интересни и забавни на децата.

Спектакълът е изграден на принципа на чудните анимации на компанията Уолт Дисни, с които аз съм израснал, и на които дължа цялостното си възприятие на възрастен човек. Режисьорското и сценографско решение   е минималистично и условно-фантастично, следвайки мисълта на автора, но за разлика от оригиналната история- динамично, ярко и цветно. Действието се развива не в пустинята, а в романтичното любовно гнездо в Париж на семейство  Антоан и Консуела  Екзюпери. Авторът и неговата съпруга /всъщност прототип на Розата/ са главни действащи лица. Техният живот отразява и реалния и нематериален свят на Принца и Розата. Героите са адаптирани в конкретния контекст и концепция на спектакъла, отново с цел доближаването на детето до истините, които автора изследва в произведението. Те са актуални и чудесно характеризират безумието на днешния материален и абсурден свят.

За мен този спектакъл е знаков, защото това е последната творба на Маестро Йосифов - мой учител и приятел. На смъртния си одър той ми завеща последното си произведение и аз чувствам огромната отговорност пред него, както и пред Екзюпери, чиято гениална история няма равна на себе си и е най- голямото предизвикателство за всеки творец. Наистина!"

Денис Иванов - режисьор, сценограф и художник костюми.