27.11.2018 / 19,00

Информация

Купи билет

ОТКРИВАНЕ НА ФОБИ  2018

" Дон Кихот" - балет от Лудвиг Минкус

Постановка и режисура Аршак Голумян

Сценография и костюми Салваторе Русо / Италия/

ПРЕМИЕРА

Балет на Държавна опера Стара Загора

„ Дон Кихот“ е  балет по романа“ „ Дон Кихот де ла Манча“ /Don Quijote de la Mancha/ на испанския писател Мигел де Сервантес.

Счита се, че е сред най-ярките и велики творения между класическите балети. Спектакълът е поставян от много балетни трупи по целия свят в различни варианти.

Най-известна е постановката / 1900 год./ на руския балетмайстор Александър Горский по музиката на чешкия композитор Лудвиг Минкус / написана през 1869 год./, който е работил дълго време в Русия, но първата хореография по тази музика е на Мариус Петипа.

Първото представление на балета на Л.Минкус се е състояла на 14 декември 1869 год.в „ „Болшой театър“ в Москва. По-късно свои редакции на този балет, значително отличаващи се от първоначалната версия, създават други хореографи като  Алексай Ратманский и Борис Ейфман.

В романа на Сервантес образът на печалния рицар Дон Кихот, готов на всякакви подвизи и благородни постъпки, се явява снова на сюжета. В балета „ Дон Кихот“ обаче той се явява второстепенен персонаж, а сюжетът се съсредоточава върху любовната история  но Китри и Базил, изпълняващи свои вариации на градския площад.

Кратко съдържание

Кръчмарят Лоренцо иска да омъжи дъщеря си Китри за богатия аристократ Гамаш. Но Китри е влюбена в бръснаря Базил.Дон Кихот, начел се на рицарски романи, вижде във въображението си образа на Дулсинея, за която взема Китри.

По време на празнично веселие в кръчмата, Базил разиграва сцена на самоубийство и Китри умолява баща си да благослови любовта им. Лоренцо се колебае. Възмутеният Дон Кихот запомадво да изпълни молбата. С неохота Лоренцо ги благославя.Базил бързо се изправя цял и невредим- неговото самоубийство е било само шега. Приятелите избутват Гамаш от кръчвата.

Всеобщото веселие и танците продължават. На площада всичко е готово за празника в чест на влюбените. В тържествен марш се събират гости. Сред тях са благородния рицар Дон Кихот  и неговия оръженосец Санчо Панса.