„Оги-но Мато“ /“Аленото ветрило“ – японска опера

06.10.2018 / 19:00

Информация

Купи билет

6.10.2018 г., 19.00 ч.,  Държавна опера-Стара Загора

ПРЕМИЕРА

Съвместна продукция с оперната компания Шикоку Никикай – гр. Такамацу, о-в Шикоку, Япония
„Оги-но Мато“ /“Аленото ветрило“ – японска опера

Музика: Кумико ТАНАКА

Либрето: Кейдзо Ямамото, по идея на Кейдзо Ямамото и Кенджи Вакай

Диригент: Шунго Морияма

Постановка Шинджи Тава

Осветление Кенджи Юноки

Субтитри Маюми Ояма  

Действащи лица и изпълнители:

Аой: Рика Куниката

Йоичи: Кенджи Вакаи

Нии: Рика Ватанабе

Йошицуне: Шьова Маеда

Кенремонин: Мегуми Кумано

Норицуне: Шинджи Намикава

Шино: Кадзуми Муракава

Йошико: Чиеми Нишитани

Хор на Шикоку Никикай

Оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора

Шикоку Никикай е организация с 45 годишна история, която се стреми да развива и популяризира оперното изкуство по територията на остров Шикоку. Всяка година тя поставя на сцена японски и европейски оперни творби.

През 1185 г. остров Яшима в Шикоку става сцена на сублимния сблъсък между двата враждуващи клана на Тайра (Хейке) и Минамото (Генджи). Драматичните събития са описани вълнуващо в шедьовъра на японската средновековна литература „Повест за Хейке“. Историята за аленото ветрило е добре позната на всеки японец.

Този епизод е поставен на оперна сцена за първи път през 2016 г. на мястото на историческите събития – гр. Такамацу в Шикоку. След второто изпълнение на операта през 2017 г. отново там, днес представяме за пръв и единствен път в България „Аленото ветрило“ на сцената на Старозагорската опера. Надяваме се българската публика да се докосне и наслади на изключително японските сцена, реквизит, история, музика и изпълнение.

Целият екип от японска страна наброява 24 изпълнители, хор, ръководство и сътрудници и заедно с оркестъра, хора и екипа на страозагорската опера след тридневни репетиции ви представяме днес „Аленото ветрило“ със субтитри на български език.

Бялата армия на Тайра губи. Може ли една смела идея да върне бойния дух – на малка лодка силуетът на една жена, Аой, в ръце държи алено ветрило, с което предизвиква за последно червената армия на Минамото. С тази почти невъзможна мисия се нагърбва отличният стрелец Йоичи. Жените от рода на Тайра са изправени пред неизбежна гибел. Битка на живот и смърт за предводителя на Минамото – Йошицуне и неговия воин Йоичи.

Съдбовната стрела лети