Симфоничен концерт Диригент Ричард Бушман / САЩ/

16.06.2018 / 16:00

Информация

Купи билет

16.06.2018г.  16.00ч.  „Зала Опера“
Един следобед в операта
Симфоничен концерт
Диригент Ричард Бушман / САЩ/
В програмата:

Бетовен - "Ah! Perfido"- концертна ария от оп.65

солист Анна Карадимитрова - сопран

Моцарт – Концерт за кларинет и оркестър в Ла-мажор К 622

Солист Преслав Петков-кларинет


Бетовен – Симфония № 6 „ Пасторална“ във Фа-мажор оп. 68
 

Ричард Бушман учи музика и литература в колежа в Харвард. Главните му преподаватели са Бенджамин Зандър от New England Conservatory, Джон Ферис от Harvard University, и Ейми Кейзър от the 92nd Street Y in New York. Понастоящем той живее и работи в Кувeйт, където е артистичен директор на Ahmadi Music Group – най-старата ,представителна и най-голяма художествена организация в страната. Създава и ръководи симфоничен оркестър Ahmadi Music Group, камерния ансамбъл Месила и Кувейтския младежки оркестър. Самият той е ентусиазиран джаз-музикант, менажира и свири в Кувейтската джаз формация.

 

Преслав Петков е роден в Русе. През 1995г.завършва Националното Училище по Изкуствата там, в класа по кларинет на Илия Илиев.Същата година е приет студент в Националната Музикална Академия - София.Четири години по-късно се дипломира с Бакалавърска степен, а през 2001г. Магистърска - с кларинет.Между 1997-2000г. свири в оркестъра на Русенската опера,а през 2000 година печели конкурс за кларинет и бас-кларинет в Софийската Филхармония.През 2004г. се премества в Кувейт,където работи и понастоящем.Първоначално преподава дървени духови инструменти в British School of Kuwait,а по-късно в Kuwait English School ,както и в American University of Kuwait, където работи и до днес. Успешно съчетава преподавателска дейност с изпълнителска,като през 2014 създава концертен цикъл: Български Музикални Вечери в Кувейт-сцена,на която  гостуват български класически,джаз а напоследък и рок изпълнители. До момента има реализирани пет класически концертни програми,две - джаз,както и два рок-концерта,български гостуващ театър - с общо над 25 български музиканти представени в Кувейт. Заедно с диригента - Ричард Бушман развиват успешно музикалният живот в тази Арабска държава, като Преслав е постоянен музикант в  Ahmаdi Music Group,а също така и саксофонист в Кувейтската Джаз Формация.

Анна Карадимитрова е родена в гр.София.С музика се занимава още от детските си години-свири на пиано и пее в Детския радиохор. Завършва НМА "П.Владигеров" в София и по-нататък специализира обучението си в Европейския оперен център в Манчестър, Великобритания.1997-2000 г е солистка на Русенската опера,където дебютира в ролята на Розина,"Севилският бръснар",Росини. Лауреат е на Международния конкурс в Албена и на Международния конкурс в Карлови  Вари в Чехия.През 2004 г заминава за Кувейт,където се занимава с вокално-педагогическа и хорово-диригентска дейност.Заедно с преподаването на музика, г-жа Карадимитрова е солистка в местни камерни концерти,кантатно-ораториални творби-Глория от А.Вивалди,Кармина Бурана от К.Орф,Реквием от Дж.Верди,Гидеон от Х.Бушман;оперни продукции-"Дон Жуан","Дидона и Еней", " Семеле","Ловци на бисери","Ацис и Галатея";оперети на Гилбърт и Съливън( Пиратите от Пензанс,Микадо,Гондолиерите и др) и мюзикъли Уестсайдска история,Фантомът но операта. Понастоящем е преподавател  в Американския университет в Кувейт.