„СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР“ опера от Джоакино Росини Един следобед в Операта

09.06.2018 / 16:00

Информация

Купи билет

09.06.2018г. 16.00ч., Зала Опера“
Един следобед в операта
„СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР“ опера от Джоакино Росини
Диригент Джонг-Джин Ли / Южна Корея/
Режисьор  Славчо Николов
Сценография  Александър Гьошев
Хореография  Ромина Славова
Солисти, хор,оркестър и балет на Държавна опера Стара Загора

Това е най-бляскавата и жизнерадостна творба на Джоакино Росини – „ Севилският бръснар“ Известно е, че Росини е създавал оперите си доста бързо. Въпреки това, стремителността, с която е написан „Севилският бръснар”, е наистина удивителна. Явно композиторът е бил изцяло завладян от идеята за тази опера, тъй като творбата била готова само за 12 дни. Премиерата се състояла на 20 февруари 1816 година в театър „Арджентина” в Рим, под диригентството на автора, и била почти провал – присъстващите в залата привърженици на Паизиело освиркали изпълнението. След второто представление обаче всичко си дошло на мястото – Росини успял да накара артистите да изпълнят партиите си според неговите изисквания и този път вече операта била посрещната с възторг. Така започнала световната слава на тази безсмъртна творба, която и до днес е сред най-големите шедьоври в оперната литература.

 

Маестро Джонг-Джин Ли е един от водещите на новата вълна корейски диригенти на класическата музикална сцена в Южна Корея.

Започва да свири на цигулка от шестгодишна възраст, а на 14г. е стипендиант на училището за изкуства и наука Кросроудс в Калифорния – Съединени американски щати. Дипломира в Джулиард с пълна стипендия и завършва магистратура в Националния Университет в Сеул.

Като цигулар е концертирал с много ансамбли в целия свят от Калифорния до Ню-Йорк, Бостън, Балтимор, Ница, Торонто и Южна Корея. Бил е гост-концертмайстор на симфоничните оркестри в Сувон, Вон-Джу, Де-Джон и Нов симфоничен оркестър в Сеул. 

Дирижиране учи в Националния Университет и в Университета по изкуства в Сеул. Бил е гост диригент на водещи оркестри в Корея между които KBS Symphony Orchestra, Seoul Philharmonic Orchestra, Busan Philharmonic Orchestra, Incheon Philharmonic Orchestra, Daegu Philharmonic Orchestra, Jeonju Philharmonic Orchestra and Daejeon Philharmonic.

Международната му кариера включва гостувания на Московски симфоничен оркестър, Ополе Филхармония – Полша, Гейдай Филхармония на Токийски Национален Университет, където е първия гостуващ корейски диригент в 120-годишната история на оркестъра.

В България е бил гост-диригент на симфоничния оркестър в гр. Пазарджик.

Оперният му репертоар включва ,,Дон Жуан“ , ,,Вълшебната флейта“, ,,Севилсият бръснар“, ,,Травиата“, ,,Риголето“, ,,Палячи“, ,,Човешкият глас“ на Пуленк и др.

В момента Маестро Ли е музикален директор и главен диригент на Chuncheon Philharmonic Orchestra и PanAsia Philharmonia и постоянен диригент на Euro Sinfonietta Win във Виена