„ВЛЮБЕНИЯТ ШЕКСПИР”

06.11.2017 / 19:00

Информация

Купи билет

„ВЛЮБЕНИЯТ ШЕКСПИР” 


КОГА, КАК И ЗАЩО ВСЕ ПАК СЕ ВЛЮБВА ЧОВЕК
6 ноември 19.00 Държавна опера Стара Загора 

„Влюбеният Шекспир“ 6 ноември, 19.00, дело на проф. Пламен Марков, член-кореспондент на БАН, един от най-изтъкнатите представители на съвременния авторски режисьорски театър в България. С неговото име са свързани най-успешните постановки на Варненския драматичен театър както във времето назад, така и през последните години. Достатъчно е да припомним само абсолютния връх „Ричард III” с 3 награди ИКАР, без да забравяме и последните топ спектакли на професора “Вуйчо Ваньо”, „Ревизор”, „Ретро” и „Брак по принуда”. 

Както обикновено, стилът Пламен Марков започва от превода и адаптацията, за да обхване след това и всички режисьорски компоненти на театралната постановка. Ползвани са също преводни текстове от Валери Петров, Владимир Свинтила, също стихове от Кр. Марлоу, преведени от Александър Шурбанов и Евгения Панчева. Става дума за онзи романтичен сюжет, залегнал в основата на прочутия британско-американски филм от 1998 г. на Джон Мадън, с Гуинет Полтроу, Джоузеф Файнс и Джуди Денч, спечелил цели 7 награди "Оскар". 

Почти 2 години продължават преговорите на Театрално-музикалния продуцентски център Варна за получаване на авторските права върху драматизацията на Ли Хол, по сценария на Марк Норман и Том Стопард. 
И както може да се очаква, в своя постановъчен екип Пламен Марков отново ангажира художничката Мира Каланова и композитора Калин Николов - същото звездно трио, което изведе на върха и „Ричард III”. 

Любопитна е смяната на гледната точка – от историческата драма на Шекспир към любовната история с Шекспир, която – макар и базирана върху някои исторически лица, все пак е измислена. „Влюбеният Шекспир” се позовава на театрален дневник, в който Филип Хенслоу, собственик на театър и продуцент, ако трябва да употребим днешна лексика, си е записал кому какви пари е изплатил.
Много от героите, репликите и сюжетните похвати се отнасят до пиесите на Шекспир, така че в съвременното преживяване на Шекспир присъства и автентичният Шекспир. Хореографията и сценичния бой разработва Камен Иванов, асистент режисьор Стефан Зарев, асистент художник Василена Ялъмова. 

Адриан Филипов и Цветина Петрова изпълняват централните роли на Ромео и Жулиета, но в тази комедия за недоразуменията около написването на прочутата пиеса „Ромео и Жулиета” и забраната жени да играят в театъра, значение имат, естествено, всички останали персонажи. 

Действащи лица и изпълнители:
Уил /Ромео - Адриан Филипов
Марлоу - Димитър Мартинов
Хенслоу - Стоян Радев
Фениман /Аптекар - Николай Кенаров
Ламбърт /Тибалт - Валери Вълчев
Бърбидж /Валентин - Валентин Митев
Розалина - Полина Недкова
Тилни - Пламен Георгиев
Кралицата - Веселина Михалкова
Виола/Кент/Ромео/Жулиета - Цветина Петрова
Дойката - Милена Кънева
Ралф/Дойката - Свилен Стоянов
Нол/Бенволио - Константин Соколов
Адам/Лейди Капулети - Антонио Угрински
Джон - Гергана Арнаудова
Уобъш/пролога - Пламен Димитров
Уесекс - Стефан Додуров
Мадам де Лесепс - Биляна Стоева
Нед Алейн/Меркуцио - Симеон Лютаков
Сам/Жулиета - Недялко Сефанов
Лодкар - Николай Божков
Моли - Даниела Викторова 
Кейт - Анжела Жекова/Ели Пенчева
Робин, Самсон, Абрам, Грегорио, проститутки, музиканти, свита, зрители, сътрудници 
Цялата артистична свита около „Влюбеният Шекспир”, въоръжена със съответната доза английски хумор, се е наела да разясни, кога, как и защо все пак се влюбва човек! 
Отговора на този, несъмнено съществен, въпрос, може да научите най-скоро на 6 ноември зала Държавна опера , от 19.00 ч.