„Цигански барон” от Йохан Щраус

15.05.2017 / 19:00

Информация

Купи билет

 15 май  19:00ч.  зала опера   „Цигански барон” от Йохан Щраус  
 

Сюжет:

Основната тема на оперетата е за човешкото достойнство и побеждаващата любов, националната гордост и стремеж към свобода. Място на действието е район на границата между Унгария и Румъния, между реките Дунав и Черна - Темешвар (или Тимишоара на румънски).                                                                                                            Земевладелецът Баринкай е изгонен от родния си край заради връзките му с другоземци. След 20 год. неговият син Шандор пристига от чужбина в родния край. Наследственият му бащин замък е превърнат в руини и там се е разположил цигански табор. Шандор се опитва да ухажва дъщерята на местния богат търговец на свине Жупан, но тя го отблъсква заради бедността му. Той се сприятелява с циганите, става техен предводител и се влюбва в прекрасната млада циганка Сафи. Накрая се изяснява, че Сафи не е циганка, а е дъщеря на турски паша, управлявал Унгария.

История на произведението:

Написана е през 1885 г. Премиерата на оперетата се състоява във виенския „Театър ан дер Вин“ (букв. „Театър на река Виен“) на 24 ноември 1885 година. Постига световен успех. Тя е най-популярната оперета на автора след „Прилепът“. Първото изпълнение в България е в София, Свободния театър, 1921 г.

Литературна основа на либретото става новелата „Сафи“ на известния унгарски писател Мор Йокай (1825 - 1904). С негово съгласие композиторът поръчва либретото на драматурга Игнац Шницер (1839 - 1921). Той иска да напише лирична опера за придворния театър, но Шницер и Йокай сключват договор с оперетния театър, което налага промени в характера на музикалната композиция. Огромна роля играят в нея циганските и унгарските мелодии и характерните за тях ритми. В основата на оперетата е стихията на песенността, ритмите на валса, полката, марша, чардаша.

 


„Този спектакъл е направен с много професионализъм за изключително кратък репетиционен период”, уточни директорът на МДТ „Константин Кисимов” Васил Вълчев и припомни, че един от приоритетите на театъра е сътрудничество със сходни културни институти – постановъчният екип (режисьор, диригент и хореограф) на „Цигански барон” е от Музикален театър „Стефан Македонски” – София. В спектакъла участва танцовият ансамбъл към Читалище „Искра”, както и абсолвентите от Национална музикална академия „Панчо Владигеров” Георги Гърланов и Мирела Ябанджиева. 
„Напоследък се правят много модерни постановки, затова ние решихме нашето представление да бъде класическо. Смятаме, че това ще е интересно за публиката, особено за по-младите хора. Спектакълът е пъстър, цветен и изпълнен с много танци – наслада както за окото, така и за душата”, сподели режисьорът на спектакъла Юлия Маринова. 
По думите на диригента Игор Богданов „Цигански барон” е бестселър на оперетното изкуство и се нарежда на второ място след „Прилепът”. 
Танците в спектакъла също са издържани в класически оперетен стил, но според хореографа Катя Богданова интересен за публиката ще е един унгарско-цигански танц. „Музиката за този танц не е от „Цигански барон”, но пак е от Йохан Щраус. Става въпрос за автентичен унгарско-цигански фолклор, пречупен през законите на сценичното изкуство.” 
В спектакъла участват солистите на МДТ „Константин Кисимов” – Миряна Калушкова, Доротея Доротеева, Момчил Караиванов, Пламен Долапчиев, Иво Йорданов, Виктор Терзийски, Мария Павлова, Стефан Отчев, Милен Иванов, Деница Александрова, Диана Кюркчиева, Йордан Чейреков, а сценографията е дело на Лидия Къркеланова.