За нас -

Фестивал на оперното и балетно изкуство-Стара Загора 2017

 

МАЙСТОРСКИ ВОКАЛЕН КУРС НА БРУНА БАЛИОНИ

2 – 8 декември 2017

 

Организатор Държавна опера-Стара Загора

Място на провеждане Регионална библиотека „Захарий Княжески“

 

СЪДЪРЖАНИЕ:

Майсторският вокален курс, под ръководството на именитата италианска оперна певица Бруна Балиони, ще се проведе от 2 до 8 декември в рамките на Фестивала на оперното и балетното изкуство-Стара Загора 2017.

Целта на организаторите е да подпомогнат талантливите млади оперни певци в тяхното вокално и професионално усъвършенстване. В програмата на курса са застъпени работа върху вокалната техника и върху интерпретация на ролята. Курсът ще завърши с Гала концерт на 8 декември от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора, с участието на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора, диригент Ивайло Кринчев.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ:

Участници:

 • Активни участници – млади оперни певци, родени след 1 декември, 1981 година;

 • няма възрастови ограничения за слушатели;

Такса участие

 • Активни участници - 100 лева;

Внася се, както следва:

 • 20 лева такса за прослушване на 30 ноември 2017

 • 80 лева за активни участници през първия ден на майсторския клас

Таксата включва Работа с вокален педагог, корепетитор и диригент

 • Слушатели – 20 лева

Необходими документи

 • подадено заявление онлайн на адрес, което съдържа приложено кратка автобиография, снимка с разделителна способност не по-малко от 300 dpi, репертоар, с който желае да участва, адрес, телефон, e-mail за обратна връзка.

 • краен срок за подаване на заявленията – 24 ноември, 19.00 часа.

ПРОСЛУШВАНЕ:

 • попълнилите в срок заявление кандидати се явяват на предварителна селекция с прослушване на 30 ноември от 11.00 в Държавна опера-Стара Загора пред комисия в състав:

Стефка Минева – оперна певица и вокален педагог,

Огнян Драганов – директор на Държавна опера-Стара Загора

Професор Ивайло Кринчев – главен диригент на Държавна опера-Стара Загора

 • окончателната селекция на участниците ще бъде направена от Маестра Балиони след прослушване на 1 декември от 14.00 в Регионална библиотека „Захарий Княжески”

НАСТАНЯВАНЕ:

При желание от страна на участниците, организаторите предлагат настаняване в Хотел „Железник“ на цена 20 лв. в единична стая

График:

2 декември 14.00 – 18.00 часа, зала РБ „Захарий Княжески“

3- 7 декември – от 10.00 – 17.00 часа, зала РБ „Захарий Княжески“

8 декември – 11.00 часа – Генерална репетиция в Зала Опера

19.00 часа – Гала концерт на участниците в курса

 

ДИПЛОМИ И ПООЩРЕНИЯ:

 • всички активни участници получават диплом за завършен майсторски клас.

 • фестивалът отпуска една стипендия на участник, определен от маестра Балиони, която покрива таксата за обучение по време на майсторския клас.

 

 

За допълнителна информация:

Сийка Лапачка – Ръководител „Връзки с обществеността“-Държавна опера-Стара Загора

Тел. 882 496 303

Имейл: auditions@operasz.bg, lapachka@operasz.bg

 

Световно признатата италианската оперна певица-мецосопран Бруна Балиони, наричана „примадоната на италианското белканто”, още като дете прави впечатление с красивия си глас. Майката на Бруна настоява тя да завърши счетоводство, но младата певица избира пеенето. Учи с Джина Мария Ребори, а след това с маестро Валтер Каталди Тасони, с когото работи през цялата си кариера.

Нейната първа главна роля е Леонора от операта „Фаворитката” на Гаетано Доницети на сцената на Teatro Comunale (Болоня ) през 1974 г., /диригент Франческо Молинари Прадели, с участието на Лучано Павароти и Ренато Брузон/. Операта „Фаворитката” й отваря вратите на големите театри, включително Teatro Alla Scala в Милано (дебютира през 1974) , където години наред присъства в афишите с ролите на старата Бурия в „Йенуфа”, Улрика в „Бал с маски”, Адалджиза в „Норма”, Графиня Федерика в „Луиза Милер”, Сантуца в „Селска чест”. В ролята на Адалджиза (1974) пее с Монсерат Кабайе в Болшой театър в Москва.

Редовно гостува на сцените на Римската опера, Gran Teatro La Fenice във Венеция, Teatro Verdi (Триест), Teatro Regio (Парма), Teatro San Carlo в Неапол, Teatro Regio (Торино), Teatro Massimo Bellini (Катаня), където е предпочитана в ролите на Амнерис от „Аида”, Ксения в ”Борис Годунов”, Сляпата и Лора в „Джоконда”, Олга в „Евгений Онегин”, Шарлота от „Вертер”, Принцеса Де Буйон от операта „Адриана Лекуврьор”, Азучена от операта „Трубадур”, Принцеса Еболи от „Дон Карлос”, Фенена от „Набуко”, Ортруда в „Лоенгрин”, Марфа в „Хованщина” (пее с Борис Христов), Джейн Сиймур в „Анна Болейн” и др.

Амнерис от операта „Аида” на Джузепе Верди й донася световно признание – изпълнявала е тази роля до 40 пъти на година. В продължение на 25 години Бруна Балиони е постоянен гост в спектаклите на сцената на Арена ди Верона, като е пяла многократно ролята на Амнерис в 4 различни емблематични постановки. Сред другите й забележителни роли са още Сантуца в „Селска чест”, Прециозила в „Силата на съдбата”, принцеса Еболи от „Дон Карлос”. Един от най-паметните спектакли е на операта „Набуко” с участието на Бруна Балиони в ролята на Фенена заедно с оперните легенди Ренато Брузон, Гена Димитрова, Димитър Петков през 1981 година. Участва като Амнерис и в суперпродукцията Арена ди Верона на операта „Аида”, която е представена в Луксор, Египет в близост до големия храм на Амон през 1987 г.

От 1979 до 1982 г., гостува осемнадесет пъти на сцената на Метрополитън опера в Ню Йорк, където изпълнява Лора в „Джоконда” (с Карло Бергонци, Грейс Бъмбри, Джузепе Патане), Сантуца в „Селска чест”, принцеса Еболи в „Дон Карлос”, Далила от „Самсон и Далила”. От 1982 до 1986 г. участва в дванадесет представления във Виенската Щатсопера с ролите на Лора в „Джоконда”, принцеса Еболи в „Дон Карлос” и Амнерис в „Аида”.

През 1985 г. Бруна Балиони стъпва с голям успех и на сцената Кралската опера в Лондон в ролята на принцеса Еболи в забележителния спектакъл на операта „Дон Карлос” с участието на Илеана Котрубас, Луис Лима, Джорджо Дзанканаро, Робърт Лойд, Йозеф Рульо, Матю Бест под диригентството на Бернард Хайтинк, режисьор Лукино Висконти. Лондонският спектакъл е излъчен от RAI3 през 1987г. и е на разположение на DVD...

През 1986 година прави запомнящ се дебют в ролята на Федора от едноименната опера във Филхармоничния театър на Верона.
Гостувала е многократно на сцените на Дойче Опер Берлин, Цюрих, Щутгарт, Базел, Театро Олимпико в Монако, Монреал, Плаза де Торос де Лас Вентас и Кралската опера в Мадрид, Парижката опера, Сао Паоло (Бразилия), Далас (САЩ)...

Понастоящем Бруна Балиони се занимава с активна педагогическа дейност, прави майсторски класове по цял свят, участва в жури на престижни вокални конкурси.

През 2013 година Бруна Балиони участва като Почетен член на журито на Първия Международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” в Панагюрище, а на следващата година – 2014, направи за първи път Майсторски клас в България в рамките на ММФ „Моцартови празници“ в Правец по покана на артистичния директор на фестивала оперната прима Христина Ангелакова.

Апликационна форма